16 apps islamic yang ramai orang tak tahu

Ramai orang sekarang ni beralih kepada teknologi untuk mencari maklumat, termasuklah mengenai Islam. Sebagai seorang Muslim, kita memang patut memanfaatkan teknologi yang ada untuk memperoleh ilmu dan meningkatkan amalan kita.

Tapi adakah korang tahu wujudnya pelbagai apps Islam yang sangat menarik dan mungkin ramai yang tak tahu? Jom kita kenali apps Islam yang power-power ni!

Quran Companion

Quran Companion ni memang best giler! Dia bukan sahaja membantu kita untuk menghafal Quran, malah ada interactive learning yang boleh bantu kita faham lagi mendalam tentang kandungan ayat yang kita baca.

Korang boleh track progress korang, dan ada reward system untuk memberi motivasi tambahan. Macam best je kan?

Salaam

Ini satu lagi app yang sangat useful. Salaam ni adalah aplikasi sosial yang khas untuk umat Islam. Macam Facebook, tapi khas untuk kita-kita je. Korang boleh berkongsi ilmu, bertukar pendapat, dan mendapatkan kawan baru yang sama-sama mengejar ilmu. Takde lah risau isu privacy ke, fake news ke kan.

HalalTrip

Untuk korang yang suka melancong, HalalTrip ni wajib ada dalam telefon. App ni akan tunjuk tempat-tempat menarik yang Muslim-friendly di sekitar kita, termasuklah restoran halal, masjid, dan lain-lain. Senang nak atur perjalanan, dan tak perlu risau pasal makanan lagi!

Apps Islamic

HalalNavi

HalalNavi ni satu lagi app yang sangat berguna untuk mencari tempat makan halal di sekitar kita. App ni mempunyai database yang luas mengenai restoran halal, kafeteria, dan kedai makanan. Korang boleh baca review daripada pengguna lain dan tahu apa menu yang best di sana. Jadi, tak perlu risau nak cari makanan halal lagi!

MyDuaa

App MyDuaa ni memang power sebab dia khas untuk koleksi doa harian kita. Korang boleh simpan doa kegemaran dalam app ni, dan ada pilihan untuk set reminder supaya kita tak lupa nak baca doa tu setiap hari. Jadi, kita boleh amalkan doa dengan lebih konsisten.

Islamic Stories for Kids

Untuk ibu bapa yang nak ajar anak-anak tentang Islam, app Islamic Stories for Kids ni sangat sesuai! App ni menyediakan cerita-cerita menarik tentang Nabi dan Rasul, sahabat, dan kisah-kisah Islam yang bermanfaat. Anak-anak kita akan belajar sambil berseronok, dan kita pun boleh belajar bersama-sama dengan mereka.

Al-Quran (Bahasa Melayu)

Untuk mereka yang mencari Al-Quran dalam bahasa Melayu, app Al-Quran (Bahasa Melayu) ni memang sesuai untuk korang. App ni menyediakan bacaan Al-Quran dalam tulisan jawi dan rumi, serta terjemahan bahasa Melayu yang mudah difahami. Jadi, kita boleh memahami kandungan Al-Quran dengan lebih baik.

Al Quran Indonesia

Bagi yang mencari Al-Quran dalam bahasa Indonesia, app Al Quran Indonesia ni adalah pilihan terbaik. App ni menyediakan bacaan Al-Quran dalam bahasa Arab, tulisan latin, dan terjemahan bahasa Indonesia. Selain itu, app ini juga menyediakan fitur untuk membantu kita menghafal ayat-ayat Al-Quran.

Waktu Solat Malaysia

Korang nak tahu waktu solat yang tepat untuk setiap negeri di Malaysia? Waktu Solat Malaysia adalah app yang wajib ada dalam telefon korang. App ni akan memberitahu waktu solat yang tepat untuk setiap kawasan, termasuk waktu imsak dan waktu berbuka puasa. Lagi best, app ni ada azan dan takwim hijrah.

Muslim Pro

Muslim Pro memang sangat terkenal di kalangan umat Islam di seluruh dunia, termasuk Malaysia. App ni menyediakan pelbagai feature seperti waktu solat, arah kiblat, azan, bacaan Al-Quran, dan terjemahan dalam pelbagai bahasa. Selain itu, ada juga koleksi doa harian, tasbih digital, dan kalendar hijrah. Tak hairanlah kenapa app ni menjadi kegemaran ramai!

Apps Islamic yang korang kena download

Iman: Solah, Azan & Qibla

App Iman: Solah, Azan & Qibla ni memang sangat sesuai untuk umat Islam di Malaysia. App ni menyediakan waktu solat yang tepat untuk setiap kawasan, azan dengan pilihan suara muazin yang merdu, dan arah kiblat yang mudah untuk difahami. Tak cukup dengan itu, app ini juga mempunyai koleksi doa harian yang bermanfaat untuk kita amalkan.

Huda: Prayer Times

Last but not least, Huda: Prayer Times merupakan satu lagi app yang sangat berguna untuk umat Islam. App ni menyediakan waktu solat yang tepat berdasarkan lokasi kita, arah kiblat, dan azan. Selain itu, app ini juga mempunyai koleksi bacaan Al-Quran, terjemahan, dan tafsir. Jadi, kita boleh memahami kandungan Al-Quran dengan lebih mendalam.

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.