5 kelebihan bulan ramadhan yang ramai tak tahu

First things first, Ramadhan bukan sekadar tentang lapar dan dahaga, tau. Bulan mulia ni sebenarnya ada satu kelebihan yang sangat awesome, iaitu membantu kita membersihkan jiwa dari segala dosa dan kekotoran. 

Semasa berpuasa, kita lebih fokus pada ibadah dan meninggalkan perkara-perkara yang tak elok, so kita dapat buat self-reflection dan jadi lebih dekat dengan Tuhan. Macam detox jiwa gitu

2. Improve self-discipline dan sabar

Ni satu lagi kelebihan yang korang takkan jumpa dalam bulan lain. Bila kita berpuasa, kita kena control nafsu makan, marah, dan macam-macam lagi. 

Sebab tu, Ramadhan membantu kita untuk improve self-discipline dan sabar. Tak cukup dengan tu, kita jadi lebih peka terhadap perasaan orang lain, sebab kita tahu macam mana rasa lapar dan dahaga tu. Awesome, kan?

Antara kelebihan bulan ramadhan ialah dapat bersama keluarga.

3. Dapat bersama dengan keluarga

Bulan Ramadhan ni memang special sebab kita boleh spend more quality time dengan family, especially waktu berbuka puasa dan sahur. Bila kita berkumpul, makan bersama, dan sembang-sembang, kita jadi lebih rapat dan sayang antara satu sama lain. 

Family bonding time yang sangat sangat bernilai. So dibulan ramadhan ni lah masa untuk kita bersama dengan keluarga. Jangan abaikan keluarga korang ya. 

4. Reboot badan kita

Berpuasa ni sebenarnya sangat bagus untuk kesihatan kita. Puasa ni macam reboot badan, sebab kita tengah bagi rehat pada sistem pencernaan kita dan membolehkan tubuh badan kita untuk buang toksik. 

Selain tu, puasa juga boleh bantu kita improve metabolisma, so badan kita akan jadi lebih sihat dan cergas. Siapa kata puasa ni cuma penat je? Ada kelebihan dari segi klinikal ya. 

5. Peluang untuk gain pahala lebih

Ramadhan ni adalah bulan yang penuh dengan ganjaran. Setiap amalan yang kita buat dalam bulan ni akan digandakan pahalanya! 

So, jangan lepaskan peluang ni untuk bersedekah, solat sunat, dan buat amalan-amalan baik yang lain. Masa ni kan syaitan tak kuat, ini la masanya kita improve diri sendiri. 

6. Doa mudah makbul dalam bulan Ramadhan

Ni satu kelebihan yang superb, tau! Semasa bulan Ramadhan, doa kita lebih mudah untuk makbul. 

So, jangan lepaskan peluang ni untuk banyak-banyak berdoa dan minta apa yang kita nak, sama ada untuk diri kita sendiri ataupun orang lain. 

Ingat, doa orang yang berpuasa ni sangat mustajab, jadi usahakanlah!

7. Mudah diampunkan dosa

Bulan Ramadhan ni memang bulan ampunan. Dalam bulan ni, kita diberi peluang untuk bertaubat dan memohon keampunan dari Allah. 

Dengan banyak beribadah dan menjalani puasa dengan penuh ikhlas, insya-Allah dosa-dosa kita akan diampunkan. Jadi, jangan lepaskan peluang keemasan ni, okay?

8. Lailatul Qadar - Malam yang lebih baik daripada seribu bulan

Malam Lailatul Qadar ni memang malam yang sangat istimewa dan penuh keberkatan. 

Malam ni lebih baik daripada seribu bulan, tau! Dalam malam ni, pahala ibadah kita akan digandakan, dan doa kita sangat mustajab. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mencari malam ni dan beribadah dengan lebih gigih, ya!

9. Sahur dan berbuka puasa - Pahala berlimpah ruah

Korang tahu tak, waktu sahur dan berbuka puasa ni adalah waktu yang sangat istimewa? Bila kita sahur, kita akan dapat pahala sebab bangun awal semata-mata untuk beribadah. 

Manakala waktu berbuka puasa, kita akan dapat pahala double – satu pahala puasa, satu lagi pahala berbuka. 

Jadi, jangan tinggalkan sahur dan berbuka puasa, okay? Kalau ada yang berpuasa tu, tak buka buka tu tak tahu la kan. 

10. Berlumba-lumba dalam kebaikan

Bulan Ramadhan ni memang bulan yang penuh semangat untuk kita berlumba lumba dalam kebaikan. Kita kena lebih rajin solat, bersedekah, membaca Al-Quran dan sebagainya. 

Kena tanamkan semangat positif dalam diri biar menular pada semua orang, jadi kita akan lebih bersemangat untuk buat kebaikan.

Memang best, kan? Cuma pastikan semangat kita tu bukan pada hari pertama & kedua puasa je. 

Ramai je orang bersemangat nak solat tarawih pada hari pertama berpuasa, tapi sekejap saja, hari berikutnya ramai yang dilaporkan hilang. 

Antara kelebihan bulan ramadhan ialah kita boleh bermaaf maafan,

Kesimpulan

Di sepanjang bulan ni, kita diberi peluang untuk mengubah diri kita menjadi lebih baik dan lebih dekat dengan Allah. Jadi, marilah kita manfaatkan bulan mulia ini dengan sebaik-baiknya.

Sebagai nasihat, jangan lepaskan peluang ni untuk kejar kebaikan dan redha Allah. Ingat, setiap amalan yang kita lakukan dalam bulan Ramadhan ni ada ganjaran yang lebih besar daripada bulan-bulan lain. 

Jadi, cuba la buat yang terbaik dan usahakan semampu yang kita boleh.

Kita kena ingat, bulan Ramadhan ni bukan sahaja tentang menahan lapar dan dahaga, tapi juga tentang membina hubungan yang baik dengan Allah dan manusia. 

Jadi, jom kita berlumba-lumba mencari kebaikan dan menjauhi segala yang buruk. Berilah tumpuan kepada ibadah, bersedekah, membaca Al-Quran, dan menjaga hubungan baik dengan keluarga serta rakan-rakan.

Selain tu, jangan lupa untuk selalu berdoa dan memohon keampunan dari Allah, sebab bulan Ramadhan ni memang bulan ampunan. Jadi, gunakanlah kesempatan ini untuk memperbaiki diri dan menjernihkan hati kita.

Semoga kita semua diberi kekuatan, kesabaran, dan keazaman untuk menjalani ibadah puasa dengan penuh keikhlasan dan keberkatan. Ingatlah, setiap detik dalam bulan Ramadhan ni sangat berharga, jadi jangan sia-siakan peluang yang ada. 

Artikel berkaitan

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.