Masjid Putrajaya: Tempat yang korang kena datang

Kali ni kita nak bercerita pasal satu tempat yang memang terkenal dan wajib korang lawati kalau ke Putrajaya – Masjid Putrajaya atau nama rasminya Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin. 

Bukan saja cantik, masjid ni ada banyak kelebihan yang buat kita terpesona! So, lepak-lepak jap sini sebab kita nak kongsi serba sedikit tentang masjid ni dengan korang.

Masjid Putrajaya ni terletak di Presint 3, Putrajaya. Dibina pada tahun 2004, masjid ni boleh memuatkan lebih kurang 15,000 jemaah tau! Bukan main besar lagi masjid ni, dan yang paling penting, suasana kat sini memang sangat tenang dan menenangkan jiwa. 

Senibina masjid ni diinspirasikan dari gaya Maroko, tapi masih ada unsur-unsur Malaysia tau. Dari luar masjid, korang dah boleh nampak betapa stunning dan menawan masjid ni, dengan dinding kaca yang memantulkan cahaya matahari. Memang magical la!

Tak cukup dengan itu, Masjid Putrajaya ni juga terletak di tepi tasik buatan yang memang mengasyikkan hati. 

Bayangkan je, korang boleh lepak kat sini sambil menikmati pemandangan tasik yang indah, sambil dengar bunyi air yang mengalir. Fuh, memang best!

So, kalau korang dah rasa teruja nak tahu lebih lanjut tentang Masjid Putrajaya ni, meh kita explore 10 kelebihan yang buat korang terpesona dengan masjid ni! Are you ready? Jom kita teruskan baca!

Sebagai salah satu mercu tanda Putrajaya, Masjid Putrajaya ni memang cun melecun dengan senibina moden yang diinspirasikan dari Maroko. 

Masjid ni tak hanya menarik bagi yang nak solat, tapi bagi korang yang minat senibina pun, memang best la datang sini. Bukan main cantik lagi design dia, korang mesti terpegun tengok!

2. Lokasi strategik dengan pemandangan indah

Masjid Putrajaya ni terletak tepi tasik buatan yang memang stunning habis. Kita boleh rasa tenang dan damai je bila duduk kat sini, sebab pemandangan tasik tu memang indah giler. 

Korang boleh lepak-lepak sambil tengok matahari terbenam, memang romantik la!

masjid putrajaya memang cantik

3. Tempat wudhu yang unik dan selesa

Yang ni memang patut kita puji. Tempat wudhu kat Masjid Putrajaya ni memang unik dan selesa giler. Selain dari bersih, dia punya design memang kreatif, buat kita rasa best je nak ambil wudhu kat sini.

4. Kemudahan lengkap untuk pengunjung

Fasiliti kat Masjid Putrajaya ni memang cukup lengkap. Ada surau, bilik VIP, perpustakaan, dan ruang makan. Jadi, korang tak perlu risau la kalau datang sini sebab semua benda yang korang nak ada kat sini.

5. Aktiviti menarik untuk pelancong

Korang yang suka travel, datang la ke Masjid Putrajaya ni. Selain dari tengok masjid yang cantik ni, ada banyak lagi aktiviti menarik yang korang boleh buat. 

Contohnya, boleh join aktiviti kayak atau berbasikal kat tasik tu. Seronok tau!

6. Masjid yang mesra pelancong

Masjid Putrajaya ni sangat mesra pelancong tau. Staff yang bekerja kat sini sangat friendly dan helpful. Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal masjid ni atau nak minta panduan, jangan segan-segan tanya diorang.

7. Tempat yang Instagrammable

Korang suka bergambar? Jangan risau, Masjid Putrajaya ni memang Instagrammable habis! Dari senibina cantik, pemandangan tasik yang menawan, sampai ke tempat wudhu yang unik, korang boleh dapatkan gambar yang lawa untuk post kat Instagram.

8. Kebersihan terjaga

Yang ni memang penting. Kebersihan kat Masjid Putrajaya ni sangat terjaga. Tak ada sampah-sampah berselerak, dan semua tempat pun bersih. Kita boleh rasa selesa je solat kat sini.

Pemandangan Masjid Putrajaya dari jauh

9. Tempat refleksi dan meditasi

Korang nak cari tempat yang tenang untuk refleksi dan meditasi? Masjid Putrajaya ni memang sesuai sangat. 

Sebab pemandangan tasik yang indah dan suasana aman, kita boleh luangkan masa untuk tenangkan diri dan fikir pasal hidup.

10. Program dakwah dan pendidikan agama

Last but not least, Masjid Putrajaya ni memang aktif dalam program dakwah dan pendidikan agama. 

Selalu ada ceramah, kelas agama, dan aktiviti-aktiviti ilmiah lain yang korang boleh join. Jadi, kalau korang nak tambah ilmu agama, jangan lupa datang sini!

So, itu dia 10 kelebihan Masjid Putrajaya yang kita dah share. Memang banyak benda menarik yang korang boleh explore kat sini. Jadi, jangan lupa singgah kalau korang ada kat Putrajaya, eh? Selamat menjelajah!

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.