Panduan solat sunat Hari Raya Aidilfitri

kita nak kongsikan panduan solat sunat Hari Raya Aidilfitri dengan korang semua. Insya-Allah, kita sama-sama dapat melaksanakan ibadah ni dengan tertib dan santai.

Panduan solat sunat Hari Raya

Ikuti panduan solat sunat Hari Raya Aidilfitri ni:

  1. Niat:

    Sebelum melaksanakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri, pastikan korang niat dahulu. Niat dalam bahasa Arab dan terjemahannya adalah:

    • Bahasa Arab

      Usolli sunnatan li ‘idilfitri rak’ataini makmuman lillahi taala
    • Terjemahan:
      • Sahaja aku solat sunat Aidilfitri dua rakaat sebagai makmum kerana Allah Taala.

    Dalam niat solat sunat hari raya Aidilfitri, korang perlu ingat beberapa perkara penting:

    • Niat ini hendaklah dilafazkan. Jika tak lafaz tiada masalah. 
    • Niat perlu dilakukan sebelum Takbiratul Ihram, yakni sebelum mengangkat tangan ke telinga sambil berkata “Allahu Akbar” untuk memulakan solat.

    Jadi, pastikan korang dah niat sebelum melaksanakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri supaya ibadah korang diterima oleh Allah Ta’ala.

  2. Takbiratul Ihram:

    • Dah niat, sekarang mulakan solat dengan Takbiratul Ihram. Angkat kedua-dua tangan ke telinga sambil berkata “Allahu Akbar.”
  3. Takbir 7 kali:

    • Selepas Takbiratul Ihram, baca doa iftitah kemudian lakukan takbir sebanyak tujuh kali, diselang selikan dengan bacaan tasbih (setiap kali takbir diikuti dengan bacaan subhanallah, walhamdulillah, wa la ilaha illallah, wallahu akbar) sebanyak 7 kali dengan mengangkat tangan ke telinga, sambil membaca “Allahu Akbar” setiap kali. 
  4. Baca Al-Fatihah dan surah pilihan:

    • Selepas takbir ke-7, baca Al-Fatihah dan sambung dengan surah pilihan.
  5. Rukuk, sujud, dan duduk:

    • Ikut seperti solat biasa, rukuk, sujud, duduk, dan sujud lagi.
  6. Bangun ke rakaat kedua:

    • Lepas sujud, bangun ke rakaat kedua sambil mengangkat tangan ke telinga dan berkata “Allahu Akbar.”
  7. Takbir 5 kali:

    • Pada rakaat kedua ni, lakukan takbir, diselang selikan dengan bacaan tasbih (setiap kali takbir diikuti dengan bacaan subhanallah, walhamdulillah, wa la ilaha illallah, wallahu akbar) sebanyak 5 kali dengan mengangkat tangan ke telinga, sambil membaca “Allahu Akbar”.
  8. Baca Al-Fatihah dan surah pilihan:

    • Selepas takbir ke-5, baca Al-Fatihah dan sambung dengan surah pilihan.
  9. Rukuk, sujud, duduk, dan sujud lagi:

    • Ikut seperti solat biasa, rukuk, sujud, duduk, dan sujud lagi.
  10. Tahiyat akhir dan salam:

    • Duduk untuk tahiyat akhir dan akhiri solat dengan salam.
Panduan solat sunat Hari Raya

Info penting tentang solat sunat hari Raya Aidilfitri

Korang perlu tahu beberapa point penting ni:

  • Solat sunat Hari Raya Aidilfitri ni hukumnya sunat muakkad.
  • Kalau tertinggal, tak apa, tapi elok la korang qada’ secepat mungkin.
  • Biasanya solat sunat Hari Raya Aidilfitri dilaksanakan selepas solat Subuh dan sebelum khutbah Hari Raya.
  • Boleh dilakukan berjemaah atau secara individu.
  • Solat sunat Hari Raya Aidilfitri ni sunnah Rasulullah SAW, dan umat Islam digalakkan untuk melaksanakannya.

Dalil tentang solat sunat hari Raya Aidilfitri

Ada beberapa dalil yang menceritakan tentang kelebihan solat sunat Hari Raya Aidilfitri, antaranya:

  1. Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim:

    Rasulullah SAW bersabda: “Dua solat Aidilfitri dan Adha yang dilaksanakan sebelum khutbah adalah sunnahku, dan aku mengajarkan umatku agar melaksanakannya” (Bukhari dan Muslim).

  2. Hadis Riwayat Ibn Majah:

    Dari Abdullah bin Umar R.A., Rasulullah SAW bersabda: “Solat sunat pada hari raya pertama adalah dua rakaat sebelum khutbah, dan solat sunat pada hari raya kedua (Aidiladha) adalah dua rakaat sebelum khutbah” (Ibn Majah).

Kelebihan solat sunat hari Raya Aidilfitri

Melaksanakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri bukan sahaja mendapat pahala daripada Allah, tapi juga:

  • Menambah keberkatan dan kegembiraan pada pagi raya.
  • Mengikuti sunnah Rasulullah SAW.
  • Menyampaikan rasa syukur kepada Allah atas segala nikmat yang diberikan sepanjang bulan Ramadhan.

Tips untuk melaksanakan solat sunat hari Raya Aidilfitri

Korang boleh ikuti tips-tips berikut untuk melaksanakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri dengan lebih tertib dan santai:

  1. Bangun awal:

    • Bangun lebih awal pada pagi raya untuk melaksanakan solat Subuh dan solat sunat Hari Raya Aidilfitri.
  2. Bersihkan diri:

    • Jangan lupa untuk mandi wajib dan berwudhu sebelum solat sunat Hari Raya Aidilfitri.
  3. Berpakaian terbaik:

    • Pakai baju raya yang terbaik dan berhias dengan wangi-wangian halal.
  4. Membaca doa dan zikir:

    • Jangan lupa membaca doa dan zikir sebelum dan selepas solat sunat Hari Raya Aidilfitri.
  5. Bergembira:

    • Ingatlah untuk menikmati kegembiraan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dan sahabat handai.

Semoga panduan ini dapat membantu korang melaksanakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri dengan lebih santai dan tertib. 

Kesimpulan

Kalau tak tahu nak solat sunat Aidilfitri ni, korang boleh je datang masjid & ikut je imam. Lagi senang. Apa apa imam yang tanggung. Hehe. 

Tapi better korang belajar la untuk pengetahuan korang sendiri. Malu kalau tak tahu solat sunat ni. Normal kalau kita lupa, lagi pun solat sunat ni kita buat sekali setahun. 

Kalau rasa artikel ni bermanfaat untuk semua orang, sharekan kat media sosial & group whatsapp. Lagi ramai baca, lagi bagus. InsyaAllah. 

Artikel berkaitan
Rujukan
Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.

Feedback Artikel

Feedback yang diberikan penting untuk membuat artikel yang lebih baik dari masa kesemasa.