8 sebab kenapa susah tidur malam

susah tidur malam

Susah tidur malam

Susah tidur malam, maksud kita memang susah nak tidur. Bukan sebab kita main hp. Tapi bila kita nak lelapkan mata, tapi tak boleh tidur. 

Kalau tak tidur sebab kita main hp, itu bukan susah tidur malam. Itu kita sendiri yang tak nak tidur. So kena bezakan. 

Masuk awal pukul 10, tapi baru boleh tidur jam 2 pagi. So kalau kita selalu jadi macam ni, ada banyak sebab. Jom baca sebab dia. 

Sponsored

Links

1. Stress

Stress salah satu sebab kenapa kita tak boleh tidur malam. Kadang sebab kita selalu fikir apa yang akan jadi pada diri kita. Kita banyak fikir tentang kesan & akibat kalau kita tak buat. 

Contoh kita fikir pasal kerja, kita fikir pasal gaji yang sikit, kita fikir pasal macam macam tanggungjawab yang kita nak kena buat. 

So kalau tinggal semua ni, apa kesan & akibat pada diri? Menjadikan kita sentiasa stress dan takut. 

So ni salah satu kenapa kita susah tidur malam. 

susah tidur malam
Sponsored

2. Anxiety

Kalau kita ada anxiety, memang kita akan susah tidur malam. Antara sebab kita banyak fikir benda yang bukan bukan. 

Kita rasa bukan bukan, kita fikir bukan bukan, kita rasa risau sana sini. Sampai kita tak boleh nak tidur. Sebab tu la kita selalu tidur lewat. 

Mungkin kadang kadang kita pun tak perasan yang kita ni ada anxiety. So apa kata kita check tanda tanda anxiety pada diri. Kalau ada, kita betul la tu. 

3. Kaki lenguh

Kaki lenguh memang boleh buat kita tak boleh tidur malam. Kadang sampai 2-3 minggu kita tak boleh tidur sebab rasa tak selesa kat kaki. 

Kaki asyik rasa lenguh je. Dah buat macam macam tapi masih sama. Bila berhari hari tak boleh tidur, mula la kita jadi emosi sebab tak cukup tidur. 

Kaki lenguh ni biasanya disebabkan kita kekurangan zat besi & kalsium. Try minum susu coklat sebelum tidur. Mungkin boleh membantu kita selesaikan masalah lenguh kaki. Lagi lagi kat bahagian betis. 

Selain tu boleh try senaman, jogging atau jalan jauh. Boleh juga buat fisio. InsyaAllah membantu untuk selesaikan masalah kita. 

Sponsored

4. Suasana tempat tidur

Nak tidur kena tengok juga suasana tempat kita tidur. Kalau kotor, bau busuk, tak kemas, memang boleh buatkan kita susah tidur malam. 

Kena la kemas, kena hilangkan bau busuk, kena bersihkan tempat kita tidur. Penting untuk bagi kita suasana yang selesa. 

Mungkin pada kita tak ada apa, tapi otak kita yang control kita tidur macam mana. So setkan pada otak kita berada ditempat yang selesa. InsyaAllah membantu. 

Sponsored

5. Suhu badan

Suhu badan memang akan naik pada yang jarang mandi & jarang bergerak. Bila jarang mandi, kadang kadang boleh sebabkan suhu badan kita meningkat time malam. 

Kesan dia kita susah nak tidur. Pakai aircond atau kipas pun kadang kadang kita tak rasa pun sejuk dia. 

So untuk masalah suhu badan ni, satu je jalan penyelesaian dia, kena mandi. Kalau mandi tu kena lama. mandi dengan air sejuk. Tujuan dia untuk turunkan suhu badan. 

Lepas mandi, suhu badan akan jadi normal, kita akan start boleh tidur. Try mandi selama 20 mandi. Biarkan air mengalir. Kalau mandi cepat, tak effect sangat biasanya. 

Lepas tu ubah rutin harian kita. Kena selalu mandi. 

6. Musim panas

Kalau cuaca terik, dah berhari hari tak hujan, kadang kadang memang boleh effect dengan tidur kita. Bukan semua orang ada aircond. 

So bila malam, suasana bilik kita akan jadi panas. Kita pulak mengharapkan kipas je. Memang tidur dalam keadaan yang agak panas la.

So benda ni memang boleh buat kita susah tidur malam. Nak settlekan masalah ni, kena kerap mandi air sejuk. 

Kalau air pun tak sejuk, try mandi dengan batu ais. 

7. Sebab gangguan jin

Kalau semua kat atas ni tak ada pada diri kita, tapi kita susah juga nak tidur malam, kemungkinan sebab ada gangguan jin pada diri. 

Gangguan jin yang ada pada diri boleh sebabkan kita susah tidur malam. Sampai berbulan dan bertahun kalau kita tak pernah nak check diri kita. 

Kadang kadang kita memang tak perasan pun sebenarnya pada diri kita ada tanda tanda gangguan jin pada diri. 

Yang kita tahu susah tidur malam, tu je lah. So bab ni pun kita kena ambil serius lah. 

8. Sebab main phone

Main handphone atas katil boleh sebabkan kita susah nak tidur.

Pertama sebab cahaya yang dikeluarkan dari screen, kedua sebab kita ketagih tak boleh berhenti sebab ada banyak content content yang menarik. 

Mata kalau pandang terlalu lama cahaya phone, akan sebabkan otak kita ingat sekarang adalah waktu siang. So hormon tidur tu tak dihasilkan, dan kita akan jadi susah tidur. 

Jangan main phone sebelum tidur. 

Sharekan artikel ini, sekiranya bermanfaat

Subscribe Blog Imuslim

Subscribe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Digital Content Writer untuk agama, kehidupan & berkaitan dengan Muslim.