20 tempat menarik di Kuala Lumpur – (Edisi Keluarga)

Content

1. Petronas Twin Towers - KLCC

KLCC siapa yang tak kenal?

Rasanya satu dunia tahu KLCC tu apa. 2 menara ni la yang jadi tarikan pelancong kat luar sana. Ramai orang asing datang kat sini, sebab nak tengok betapa hebatnya KLCC ni. 

Mungkin pada kita dah biasa, tapi orang luar masih taksub. So jom kita ke KLCC. Tengok air pancut kat sini. 

  • Taman Jogging
  • Tempat Makan Best
  • Suria KLCC - Shopping Mall
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket Masuk Free

2. Petrosain - Dalam KLCC

Petrosain ni sesuai untuk anak anak yang suka kan sains dan nak belajar benda baru. Sambil berjalan, sambil belajar. Semua kita dapat. Layanan pun macam VVIP. Try datang walaupun sekali. 

  • Belajar Sains
  • Belajar Sejarah
  • Testing Kit
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket RM16.50

3. KL Tower (Observation Deck/Sky Deck)

Nak tengok pemandangan dari tempat tinggi?

Kena pergi ke KL Tower jawabnya. Sesuai untuk bawa pasangan, keluarga dan anak anak. Tempat ni dijamin selamat. Macam macam kemudahan ada kat sini.

  • Teropong Disediakan
  • Ada Kedai Cenderahati
  • Plus Photographer
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket Masuk RM23
  • Sky Deck RM57
  • Tower Walk RM19.50

4. Atmosphere 360 - Restoran dalam KL Tower

Nak makan kat restoran berputar? Asmosphere 360 restoran yang boleh berputar kat KL Tower dan kita boleh tengok semua 360 pemandangan dari semua arah semasa makan. 

Kalau nak rasa makan sambil tengok pemandangan, kat sini tempatnya yang paling sesuai. 

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket Masuk RM20

5. KL Tower - Mini Zoo

Mini Zoo tempat pencinta haiwan selalu datang. Yang suka tengok burung, tengok monyet, sini lah tempatnya. Boleh bawa keluarga jalan jalan kat sini. Confirm seronok. 

Kat sini ada macam macam binatang, semuanya best best kalau kita melayan. Harga untuk ni murah murah je. 

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket RM20

6. Upside Down - Rumah Terbalik

Nak duduk dalam rumah terbalik? Ada kat KL Tower. Singah bergambor dirumah terbalik dulu sebelum kita singgah di KL Tower. 

Ambil gambar untuk kenang kenangan dengan bersama keluarga. 

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 6pm
  • Tiket RM20

7. Aquaria KLCC

Aquaria KLCC ni adalah akurium yang agak terbesar kat KL ni. Ada macam macam ikan yang kita boleh tengok kat sini, termasuk lah ikan piranha!

Kalau yang dah berkahwin or ada anak anak, sini tempat yang paling sesuai kalau nak bawa jalan jalan. Harga pun harga mampu milik, sesiapa pun boleh pergi. 

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 6pm
  • Tiket RM42

8. Dataran Merdeka

Dataran Merdeka ni antara tempat melepak untuk yang dah berkeluarga, ada kawan kawan, couple sana sini. Tempat ni tempat terbuka. Ada kedai makan, ada orang jual macam macam kat situ. 

Paling best ada basikal skuter kat situ. Boleh main puas puas. Cuma dataran ni biasa aktif sebelah malam. Dekat dekat Maghrib tu memang orang dah start ramai. 

  • Kedai Makan
  • Scooter
  • Parking Bawah Tanah
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 7pm - 2am
  • Tiket FREE

9. Lalaport

Kalau nak rasa ala ala suasana kat mall jepun, kena datang sini untuk rasa suasana tu. Lalaport antara Mall terbesar di KL yang hampir sama dengan design ala ala jepun. 

Semua design memang berkonsepkan ala ala jepun dalam Malaysia. Macam takoyaki makanan Jepun dalam Malaysia.

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket FREE

10. Times Square

Time Square antara Mall terbesar dalam KL, sampaikan ada theme park kat dalam. Tempat macam ni sesuai la bawa keluarga, sambil jalan jalan, sambil cuci mata & sambil main theme park. 

Hampir semua lengkap dalam Time Square ni. Restoran semua sedap sedap dalam ni. Cuma harga up sikit. 

  • Baju Raya
  • ChatTime
  • TGV Cinema
  • Theme Park
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket FREE
  • Theme Park RM60

11. Taman Titiwangsa

Taman Titiwangsa ni tempat kita nak joging atau tengok pemandangan petang petang. Sesuai nak lepak kat sini kalau ajak kawan kawan or pasangan. 

Boleh santai santai makan, boleh santai santai makan angin & kawasan ni sesuai untuk kita tenangkan fikiran. 

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket FREE

12. Taman Layang Layang - Kepong

Tempat ni sesuai nak main layang layang. Sesuai juga kalau kita nak main drone. Tempat ni luas. Pemandangan memang cantik. 

Ramai orang datang sini sebab nak jogging. Kadang kadang sebab nak lepak je. Diorang letak tikar & makan makan petang. Sabtu ahad confirm ramai tapi best. 

Tak payah beli layang layang kat luar, kat sini semuanya dah disediakan. Tinggal nak beli je lepas tu main.    

  • Layang Layang
  • Kuih Muih
  • Basikal
  • Scooter
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 7pm
  • Tiket FREE

13. Setapak Mall

Setapak Mall antara mall yang paling meriah dekat Malaysia. Dalam mall ni ada macam macam barangan yang best untuk kita beli.

Biasanya kalau pergi ke mall mall besar, kita akan nampak kosong, dan barang semua lebih kepada jenama orang kaya kaya yang kita sendiri tak mampu. Tapi dekat Setapak Mall ni, semua kedai mampu milik, dan best best pulak tu. Sangat rekemen untuk bawa family datang ke sini. 

Paling best dalam Setapak Mall ni ada Zoo Mini. Semua haiwan yang mini mini ada kat sini. Contoh macam Surgar Glider, burung, ular, arnab dan macam macam lagi. 

Nak tahu lebih, kena datang. 

  • Baju Raya
  • Mini Zoo
  • Kedai HP / Komputer
  • GSC Cinema
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket FREE

14. One Utama

Setapak Mall antara mall yang paling meriah dekat Malaysia. Dalam mall ni ada macam macam barangan yang best untuk kita beli.

Biasanya kalau pergi ke mall mall besar, kita akan nampak kosong, dan barang semua lebih kepada jenama orang kaya kaya yang kita sendiri tak mampu.

Tapi dekat Setapak Mall ni, semua kedai mampu milik, dan best best pulak tu. Sangat rekemen untuk bawa family datang ke sini. 

  • Baju Raya
  • Kedai HP / Komputer
  • GSC Cinema
  • Suasana Meriah
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket FREE

15. Ikea - Damansara

Ikea ni tempat kita cuci mata nak tengok barangan dalam rumah. Suami isteri boleh datang cuci cuci mata kat sini. Semua barang dijamin berkualiti tinggi. Cuma harga tu sikit tinggi la. 

Kalau nak beli sofa, rak tv, kasut, lampu, rekemen dapatkan barangan ni dari IKEA. Tak beli tak apa, janji dapat cuci mata. 

  • Perabot Rumah
  • Lampu Hiasan
  • Design Contoh
  • Restoran Ikea
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket FREE

Nak bermandi manda dengan keluarga? Sunway Lagoon antara Theme Park terbesar dalam Malaysia. Ada macam macam permainan extream kat sini. 

Nak mandi boleh, tak nak mandi pun tak apa. Kalau tak nak buat apa apa, terjun je gaung.

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 10pm
  • Tiket Dari RM140
  • Night Park RM60
  • Express Lane RM212

17. Uptown Danau Kota

Sunway Lagoon Theme Park merupakan destinasi pelancongan yang terkenal di Kuala Lumpur.

Ada 8 zon hiburan yang terdiri daripada Water Park, Wild Wild West, Nickelodeon Lost Lagoon, Extreme Park, Wildlife Park, Scream Park, Amusement Park dan Sunway Lagoon Beach. Terdapat pelbagai aktiviti dan permainan yang disediakan di sini untuk keseronokan semua peringkat umur.

  • Suasana Meriah
  • Banyak Kedai Makan
  • Banyak Kedai Baju
  • Barangan Mampu Milik
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 7am - 2am
  • Tiket Masuk FREE

18. Uptown Damansara

Nak cari makan sedap? Uptown Damansara ada banyak store yang menjual makanan. Terlalu banyak makan sedap kat sana. Pergi hari jumaat, sabtu dan ahad. 

Masa ni waktu kemuncak orang nak datang sana. Confirm kita akan nampak suasana dia meriah. 

  • Suasana Meriah
  • Banyak Kedai Makan
  • Banyak Kedai Baju
  • Barangan Mampu Milik
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 7am - 2am
  • Tiket Masuk FREE

19. Zoo Negara

Nak tengok macam macam binatang? Semua ada kat Zoo Negara. Kawasan tenang, tak berapa ramai sangat orang, boleh dapatkan ketenangan sambil menghirup udara segar kat sini. 

Ada ular, ada harimau, ada singa & banyak lagi kalau kita singgah. 

  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 4pm
  • Tiket Masuk RM40

20. 99 Wonderland Park

Sambil tengok pemandangan, sambil tengok macam macam binatang yang bebas kat sini. Ni antara tempat yang menarik dan sesuai kalau kita bawa keluarga disini. 

Selain keluarga, kita boleh bawa pasangan, sebab ni antara tempat yang agak romantik juga diwaktu malam. 

  • Suasana Meriah
  • Ada bot
  • Kedai Makan Halal
  • Bagi Haiwan Makanan
  • Bilik Air & Surau Disediakan
  • Waktu Operasi

  • Setiap Hari 10am - 11pm
  • Tiket Masuk RM40
Jom kita subscribe kalau rasa semua content dalam ni bermanfaat. InsyaAllah.
Member
Tuan Muhammad

Tuan Muhammad

Digital Content Writer