Kaotim Medicard: Ini yang korang perlu tahu

Apa itu Kaotim MediKad?

Kaotim MediKad adalah produk perlindungan perubatan yang ditawarkan oleh Takaful Malaysia, salah satu syarikat takaful terbesar di Malaysia.

Kaotim MediKad ni ada tiga pilihan plan, iaitu Standard, Pro, dan Max. Setiap plan ni ada manfaat in-patient dan out-patient yang berbeza-beza, bergantung pada jumlah premium yang korang bayar. Premium ni start dari RM38 sebulan je, murah kan.

Tapi, yang paling best, korang boleh tambah rider MediBooster untuk meningkatkan limit tahunan korang dari RM100,000 kepada RM1,100,000.

Kalau korang ada penyakit kronik macam ni, korang tak perlu risau lagi pasal kos rawatan yang mahal. Kaotim MediKad akan tolong korang settle semua.

Apa kelebihan Kaotim MediKad?

Kaotim MediKad ni ada banyak kelebihan yang korang boleh nikmati.

Antaranya ialah:

  • Cashless hospital admission. Korang tak perlu bayar apa-apa bila masuk hospital, asalkan hospital tu panel Kaotim MediKad. Korang cuma perlu tunjuk e-medical card yang korang boleh download dari portal atau app Kaotim. Senang kan?
  • Daily cash allowance of RM100 at government hospital. Kalau korang pilih untuk masuk hospital kerajaan, korang akan dapat elaun harian RM100 tanpa had hari. Duit ni boleh korang guna untuk apa-apa je, macam beli makanan, minuman, atau benda lain yang korang nak.
  • Unlimited hospital admission days on Room & Board. Korang boleh stay kat hospital berapa lama yang doktor suruh, tak kisah la satu minggu, dua minggu, atau sebulan. Kaotim MediKad akan cover kos bilik dan makanan korang, mengikut plan yang korang pilih.
  • Pre-hospitalisation and post-hospitalisation treatment. Kaotim MediKad juga akan cover kos rawatan sebelum dan selepas korang masuk hospital, asalkan rawatan tu berkaitan dengan penyakit atau kecederaan yang korang ada. Rawatan ni termasuklah lawatan ke klinik, ujian makmal, ubat-ubatan, dan sebagainya.
  • Emergency accidental out-patient treatment. Kalau korang terlibat dalam kemalangan dan perlu rawatan kecemasan, korang boleh pergi ke mana-mana hospital atau klinik yang berdekatan. Kaotim MediKad akan bayar balik kos rawatan korang, asalkan korang submit dokumen yang diperlukan dalam tempoh 30 hari dari tarikh kejadian.

Macam mana nak dapatkan Kaotim MediKad?

Kalau korang berminat nak dapatkan Kaotim MediKad, korang boleh apply secara online melalui website atau app Kaotim.

Proses permohonan ni sangat mudah dan cepat, korang cuma perlu jawab beberapa soalan berkaitan dengan kesihatan korang. Tak perlu buat pemeriksaan perubatan pun.

Kaotim MediKad ni sesuai untuk orang Malaysia yang berumur 6 hingga 69 tahun. Tempoh perlindungan dia adalah sehingga umur 85 tahun.

Jadi, korang boleh enjoy manfaat Kaotim MediKad ni untuk masa yang lama.

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.

Feedback Artikel

Feedback yang diberikan penting untuk membuat artikel yang lebih baik dari masa kesemasa.