Syarat sebelum apply medical card

Tak boleh ada penyakit yang berat

Syarat pertama, korang tak boleh ada penyakit yang berat macam kanser, jantung, buah pinggang, atau HIV.

Penyakit-penyakit ni dipanggil pre-existing condition, maksudnya penyakit yang dah ada sebelum korang apply medical card.

Kalau korang ada penyakit ni, insurans takkan terima permohonan korang. Sebab apa? Sebab insurans taknak tanggung risiko yang tinggi.

Mereka nak untung, bukan rugi. Jadi, kalau korang sihat, cepat-cepatlah apply medical card sebelum terlambat.

Apply hanya untuk penyakit yang belum jadi

Syarat kedua, korang kena apply medical card sebelum korang dapat penyakit.

Contohnya, kalau korang ada medical card, dan korang kena kanser, insurans akan bayar kos rawatan korang. Tapi, kalau korang dah kena kanser, baru nak apply medical card, insurans takkan terima.

Sebab tu, medical card ni kena apply awal-awal, sebelum korang sakit. Jangan tunggu sampai dah sakit, baru nak cari medical card. Nanti menyesal tak sudah.

Lain-lain syarat

Selain daripada dua syarat utama tu, ada juga syarat-syarat lain yang kena ambil kira. Antaranya ialah:

  • Umur korang. Biasanya, medical card ni ada had umur. Kalau korang terlalu muda atau terlalu tua, insurans mungkin takkan terima permohonan korang. Umur yang ideal untuk apply medical card ialah antara 18 hingga 65 tahun.
  • Pekerjaan korang. Kalau korang kerja dalam bidang yang berisiko tinggi, macam bomba, askar, atau pelumba kereta, insurans mungkin taknak bagi medical card kat korang. Sebab, pekerjaan korang ni mudah terlibat dalam kemalangan atau kecederaan. Insurans taknak tanggung risiko yang tinggi.
  • Gaji korang. Medical card ni bukan percuma, korang kena bayar premium setiap bulan atau setahun. Premium ni bergantung pada jenis medical card yang korang pilih. Ada yang murah, ada yang mahal. Korang kena pilih medical card yang sesuai dengan kemampuan korang. Jangan pilih yang terlalu mahal, nanti tak mampu nak bayar. Jangan pilih yang terlalu murah, nanti tak cukup coverage.

Kesimpulan

Itu dia, syarat-syarat untuk apply medical card. Aku harap korang faham dan berminat nak apply medical card.

Medical card ni penting, sebab ia boleh jimatkan duit korang kalau korang sakit.

Tapi, korang kena pastikan korang ikut syarat-syarat yang aku sebut tadi. Kalau tak, insurans takkan terima permohonan korang.

Jadi, jangan tunggu lama-lama, cepat-cepatlah apply medical card sekarang. Aku doakan korang sihat dan bahagia selalu. Jumpa lagi!

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.