Khasiat durian belanda – Korang confirm tak tahu

Nampak je nama durian, terus ada yang takut, ada yang teruja. Tapi, jangan salah faham dulu. Durian belanda ni bukan durian biasa ye!

Durian ni ada sifat dan rasa yang lain daripada yang lain, dan paling best, ada banyak kelebihan yang korang tak sangka! 

So, jom kita tengok satu persatu!

Durian belanda, atau nama saintifiknya Annona muricata, ni memang kaya dengan nutrisi tau. Macam-macam ada dalam durian belanda ni.

  • Vitamin C: Sumber antioksidan yang baik untuk tubuh kita. Jaga kulit korang supaya sentiasa glowing.
  • Potassium: Baik untuk jantung, dan pastikan tekanan darah korang stabil.
  • Dietary fiber: Fiber banyak dalam durian belanda ni. Membantu sistem penghadaman korang dan boleh mengekalkan berat badan yang sihat.
Khasiat durian belanda - Korang confirm tak tahu

2. Bagus untuk kesihatan jantung

Siapa sangka, buah yang sedap ni pun boleh jaga jantung kita. Betul, durian belanda ni ada banyak potassium yang mana ia mampu membantu mengawal tekanan darah dan fungsi jantung korang.

So, amalkan makan durian belanda ni untuk jantung yang sihat!

3. Membantu sistem penghadaman

Durian belanda juga sangat bagus untuk sistem penghadaman korang. Mengapa? Sebab ia kaya dengan dietary fiber atau serat makanan. 

Serat ni sangat penting untuk memastikan sistem penghadaman berfungsi dengan baik dan membantu mengelakkan sembelit.

Jadi, kalau korang ada masalah sembelit, cubalah makan durian belanda sebanyak yang mungkin. InsyaAllah akan membantu. 

4. Membantu mengurangkan radikal bebas

Korang tau tak radikal bebas ni boleh sebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuklah kanser?

Durian belanda ni ada Vitamin C yang memang power, yang mana ia berfungsi sebagai antioksidan.

Antioksidan ni akan berlawan dengan radikal bebas dalam badan korang, dan akan jaga kesihatan korang dari pelbagai penyakit termasuk lah kanser. 

Kiranya durian belanda ni boleh dijadikan sebagai ikhtiar untuk mencegah kanser. 

5. Membantu menjaga berat badan

Durian belanda ni juga membantu dalam menjaga berat badan korang. Macam mana? 

Durian belanda ni rendah kalori dan tinggi serat, so ia boleh membuatkan korang rasa kenyang untuk tempoh yang lebih lama. 

Bagus kan untuk korang yang tengah cuba nak maintain atau kurangkan berat badan?

Khasiat durian belanda - Korang confirm tak tahu

6. Meningkatkan sistem imun

Durian belanda ni punya kebaikan yang tak terhingga, korang. Dalam masa pandemik macam sekarang ni, sistem imun kita mesti kuat. 

Jadi, durian belanda ni ada Vitamin C yang tinggi, yang mana ia sangat bagus untuk sistem imun korang.

  • Vitamin C ni akan membantu tubuh korang untuk lawan pelbagai jenis kuman dan virus.
  • Jadi, kalau korang nak jaga kesihatan, jangan lupa makan durian belanda. InsyaAllah sihat. 

7. Meningkatkan mood

Lepas penat bekerja atau belajar, mesti korang rasa stress kan? So apa lagi, durian belanda ni ada kelebihan tersendiri. 

Buah ni boleh membantu korang untuk meningkatkan mood.

  • Buah ini ada tryptophan, satu jenis asid amino yang boleh mengubah serotonin dalam otak.
  • Serotonin ni boleh membuatkan korang rasa lebih relax dan bahagia.
  • So, bila stress, makan durian belanda!

8. Menjaga kesihatan mata

Korang tau tak, mata kita pun perlu nutrisi yang cukup tau. Jadi, durian belanda ni ada Vitamin A yang mana ia sangat bagus untuk kesihatan mata korang.

  • Vitamin A ni boleh membantu melindungi mata korang dari masalah penglihatan macam rabun dan katarak.
  • Jadi, kalau korang nak jaga kesihatan mata, jangan lupa makan durian belanda ya!

9. Menjaga kesihatan kulit

Durian belanda ni juga sangat baik untuk kulit korang. Kulit korang nak cantik, mesti makan durian belanda. Kenapa?

  • Buah ni ada Vitamin C yang mana ia boleh membantu pembentukan kolagen.
  • Kolagen ni penting untuk kulit yang anjal dan sihat.
  • Jadi, kalau korang nak kulit yang cantik, jangan lupa makan durian belanda ya!
Banyak betulkan kelebihan durian belanda ni. Fuh memang terpadu. 
Khasiat durian belanda - Korang confirm tak tahu

10. Mungkin membantu melawan kanser

Dah dengar belum tentang durian belanda ni mungkin boleh melawan kanser?

  • Durian belanda ni ada senyawa yang dikenali sebagai acetogenins.
  • Penyelidikan awal menunjukkan bahawa acetogenins ini mungkin mempunyai kesan anti-kanser.
  • Walaupun masih perlu banyak kajian lagi untuk sahkan kebenaran ini, tapi bukan salah kalau kita makan durian belanda untuk tambah nutrisi dalam badan kan?

Tapi jangan lupa, sebarang penyakit, termasuk kanser, perlukan rawatan perubatan yang betul tau.

Durian belanda ni boleh jadi makanan tambahan yang baik, tapi kalau ada masalah kesihatan, jangan lupa jumpa doktor.

Kesimpulan

Kelebihan durian belanda ni memang banyak. Cuba kita je yang tak tahu. 

Perkongsian ni cuma sikit je, korang boleh buat research lagi pasal durian ni. Apa apa jangan lupa amalkan makan. InsyaAllah sihat. 

Artikel berkaitan
Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.