Khasiat madu yang ramai tak tahu

Ramai tahu madu tu apa, tapi tak ramai yang tahu khasiat madu pada tubuh badan kita. So dalam artikel ni kita akan kongsikan khasiat madu yang ramai tak tahu. Jom baca. 

Korang tahu tak, madu ni ada antibakteria, antivirus dan antifungi? Serius, madu ni macam all-in-one package untuk boost imun sistem kita. 

Kalau korang rasa nak demam ke, flu ke, boleh cuba ambil sedikit madu setiap hari.

Baik untuk kulit

Nak kulit yang glowing dan cantik? Madu lah jawapannya. Korang boleh buat masker madu sendiri tau. 

Cuma ambil madu, campur dengan lemon atau oat, dah boleh apply dekat muka. Mudah je, kan?

Meningkatkan tahanan badan dalam senaman

Ni untuk korang yang suka bersenam. Kalau korang ambil madu sebelum bersenam, korang akan rasa lebih bertenaga. Madu membekalkan karbohidrat yang membantu meningkatkan stamina dan kekuatan kita.

Baik untuk sistem pencernaan

Madu juga boleh bantu masalah pencernaan tau. Kalau korang ada masalah sembelit atau asid perut, boleh cuba ambil madu. 

Tapi jangan lupa, konsultasi dengan doktor dulu sebelum buat apa-apa perubahan dalam diet korang, okay?

Pengurangan stress dan Insomnia

Ini yang best, madu ni boleh bantu korang yang ada masalah tidur atau stres. Ambil sedikit madu sebelum tidur boleh bantu korang relax dan tidur lebih lena.

Baik untuk jantung

Kajian juga menunjukkan madu boleh membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol. 

So, kalau korang ada family history masalah jantung, boleh lah consider untuk tambah madu dalam diet korang.

Rawatan luka dan melegakan batuk

Madu ni natural antiseptik. Kalau korang terluka kecil atau ada batuk yang tak baik-baik, boleh try guna madu sebagai rawatan alternatif. Tapi ingat, kalau serius, kena jumpa doktor tau.

Tu dia, kebaikan madu yang korang mungkin tak tahu. Jadi, lepas ni kalau nak cari something yang banyak manfaat, jangan lupa madu ni ada banyak khasiat tau.

Khasiat madu yang ramai tak tahu

Mengurangkan risiko diabetes

Walaupun madu ni manis, tapi ia sebenarnya boleh bantu mengawal gula dalam darah korang. 

Tapi ingat, kena ambil dalam kuantiti yang sederhana ya, dan jangan lupa consult dengan doktor dulu especially kalau korang dah ada masalah diabetes.

Baik untuk mata

Tahukah korang, madu juga boleh membantu masalah mata seperti mata kering atau iritasi? 

Cara paling mudah, korang boleh titiskan madu yang telah dicairkan dengan air suam ke dalam mata. Jangan lupa, madu yang digunakan mesti lah pure dan tanpa bahan tambahan lain.

Membantu dalam proses detoksifikasi

Madu berperanan dalam membersihkan hati dan buah pinggang kita. Bagi korang yang suka ‘detox’, campurkan madu dengan air lemon pagi-pagi, boleh membantu dalam proses detoksifikasi badan.

Khasiat madu yang ramai tak tahu

Menenangkan sistem saraf

Nak rasa lebih relax dan tenang? Madu juga boleh bantu menenangkan sistem saraf korang. Sebatang kayu manis + madu dalam secawan teh boleh bantu korang rileks habis!

Baik untuk kesuburan

ni khas buat pasangan yang sedang dalam proses family planning. Madu dikatakan boleh meningkatkan kesuburan. 

Tentu saja, ia bukan pengganti untuk rawatan perubatan, tapi boleh jadi satu tambahan yang baik.

Merawat alergi

Percaya atau tak, madu juga boleh membantu dalam merawat simptom alergi. 

Caranya ialah dengan ambil madu tempatan yang mengandungi polen dari bunga-bunga di sekitar korang.

Kesimpulan

Memang banyak khasiat madu ni cuma tak ramai yang tahu. Yang ramai tahu makan rasa sedap je. Tapi kalau study bab madu ni memang tak habis. Macam macam khasiat ada. 

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.