Khasiat air barli – Ramai je minum tapi tak tahu khasiat

1. Baik untuk pencernaan

First thing first, korang tahu tak air barli ni memang bagus gila untuk sistem pencernaan korang?

Barli ni kaya dengan serat yang boleh membantu proses pencernaan dan pergerakan usus. So kalau korang ada masalah sembelit ke, cirit-birit ke, cuba lah minum air barli.

Khasiat Air Barli

2. Kawal paras gula dalam darah

Korang tahu tak ada research baru-baru ni yang tunjukkan air barli ni boleh bantu dalam mengawal paras gula dalam darah?

Ini kerana barli kaya dengan magnesium, mineral yang berperanan dalam aktiviti enzim yang mengawal glukosa. So, untuk korang yang ada risiko diabetes, ini satu berita baik!

3. Meningkatkan Imuniti

Tak cukup dengan serat dan magnesium, air barli juga kaya dengan vitamin C. Yelah, korang tahu kan betapa pentingnya vitamin C ni dalam meningkatkan sistem imun?

Kajian terkini menunjukkan bahawa vitamin C dari sumber semulajadi seperti barli lebih efektif berbanding vitamin C dari tablet.

4. Menurunkan tekanan darah

Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American Heart Association, barli mengandungi banyak potassium yang membantu mengekalkan tekanan darah pada tahap yang normal.

Kalau korang minum air barli secara konsisten, ia boleh membantu dalam jangka masa panjang untuk menurunkan tekanan darah.

Khasiat Air Barli

5. Membantu dalam penurunan berat badan

Nak tau apa lagi kelebihan air barli? Ia juga membantu dalam menurunkan berat badan.

Yelah, kajian terbaru menunjukkan bahawa serat dalam air barli boleh membantu mengurangkan selera makan dengan meningkatkan hormon yang membuat korang rasa kenyang.

Jadi, ini boleh membantu korang dalam usaha penurunan berat badan tu.

6. Kulit lebih cantik dan sihat

Tak banyak orang tahu, tapi barli juga mengandungi antioksidan yang boleh membantu korang dalam menjaga kulit.

Antioksidan ni boleh melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan penuaan kulit. Jadi, korang yang nak cantik, jangan lupa tambah air barli dalam diet korang.

Kesimpulan: Air barli, pilihan yang takkan menyesal

Tu lah korang, enam point tentang khasiat air barli yang maybe korang tak tahu sebelum ni.

Dengan semua research dan kajian yang ada, memang tak ada alasan untuk korang tak cuba air barli. Jadi, apa lagi korang tunggu? 

Selamat mencuba, dan jangan lupa kongsi kebaikan ni dengan orang sekeliling korang!

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.