Khasiat garlic oil yang ramai tak tahu

Bawang putih adalah salah satu bahan masakan yang paling popular dan juga mempunyai banyak khasiat kesihatan. 

Bawang putih mengandungi sebatian sulfur seperti allicin, ajoene, dan s-allyl cysteine yang boleh memberi kesan positif pada badan kita.

Garlic oil ni ada bau yang lebih lembut dan manis. Kalau korang nak tahu apa kelebihan garlic oil ni, meh aku cerita kat korang.

kelebihan garlic oil

Garlic oil boleh membantu kurangkan jerawat

Jerawat ni bukan sahaja menyakitkan, tapi juga boleh menjejaskan keyakinan diri kita.

Nasib baik ada garlic oil ni. Garlic oil ni ada allicin, selenium, zinc, copper, dan vitamin C yang semua bagus untuk kulit kita.

Zinc ni khususnya boleh mengawal pengeluaran sebum, yang merupakan salah satu punca jerawat.

Cara nak guna garlic oil untuk jerawat ni mudah je. Korang cuma perlu:

  • Sapu sedikit garlic oil pada jerawat tu dengan kapas atau cotton bud.
  • Biarkan selama 10-15 minit, pastu bilas dengan air suam.
  • Ulangi dua kali sehari sampai jerawat tu hilang.

Tapi ingat ye, jangan guna terlalu banyak garlic oil sebab nanti boleh menyebabkan iritasi atau alahan pada kulit. Dan jangan guna garlic oil pada kulit yang luka atau sensitif.

Garlic oil boleh mengurangkan keradangan

Keradangan ni adalah reaksi badan kita bila ada sesuatu yang tak kena.

Keradangan ni boleh menyebabkan sakit, bengkak, merah, atau panas pada bahagian yang terjejas. Keradangan ni boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan kita, sama ada sendi, otot, usus, atau kulit.

Garlic oil ni boleh membantu mengurangkan keradangan dengan cara menenangkan tisu yang teriritasi dan mengurangkan kesakitan pada bahagian yang bermasalah.

Allicin dalam garlic oil ni adalah sejenis antioksidan dan anti-radang yang kuat. Cara nak guna garlic oil untuk keradangan ni pun senang je. Korang cuma perlu:

  • Minum satu sudu teh garlic oil setiap hari dengan air atau jus.
  • Atau sapu garlic oil pada bahagian yang keradangan dengan urutan lembut.
  • Atau letakkan beberapa titis garlic oil dalam diffuser atau humidifier untuk dihirup sebagai aromaterapi.

Tapi ingat ye, jangan minum terlalu banyak garlic oil sebab nanti boleh menyebabkan sakit perut atau cirit-birit. Dan jangan sapu garlic oil pada kulit yang luka atau sensitif.

kelebihan garlic oil

Garlic oil boleh meningkatkan imunisasi

Imunisasi ni adalah sistem pertahanan badan kita untuk melawan penyakit dan jangkitan. Imunisasi ni penting untuk menjaga kesihatan kita dan mencegah kita dari sakit-sakit.

Imunisasi ni boleh dipengaruhi oleh banyak faktor seperti pemakanan, gaya hidup, stres, atau usia.

Garlic oil ni boleh meningkatkan imunisasi dengan cara merangsang sel-sel putih dalam badan kita yang bertugas untuk lawan virus, bakteria, atau kulat.

Garlic oil ni juga ada antioksidan yang boleh melindungi badan kita dari radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel kita.

Cara nak guna garlic oil untuk imunisasi ni pun senang je. Korang cuma perlu:

  • Minum satu sudu teh garlic oil setiap hari dengan air atau jus.
  • Atau tambah garlic oil dalam masakan korang macam sup, sos, atau salad.
  • Atau letakkan beberapa titis garlic oil dalam diffuser atau humidifier untuk dihirup sebagai aromaterapi.

Tapi ingat ye, jangan minum terlalu banyak garlic oil sebab nanti boleh menyebabkan bau mulut atau masalah pencernaan. Dan jangan guna garlic oil yang sudah basi atau berkulat.

Garlic oil boleh menurunkan tekanan darah dan kolesterol

Tekanan darah dan kolesterol yang tinggi adalah antara faktor risiko utama untuk penyakit jantung dan strok. 

Tekanan darah dan kolesterol yang tinggi boleh disebabkan oleh pemakanan yang tidak sihat, kurang senaman, obesiti, merokok, atau genetik.

Garlic oil ni boleh menurunkan tekanan darah dan kolesterol dengan cara melebarkan salur darah dan menghalang penggumpalan darah.

Garlic oil ni juga boleh mengurangkan plak yang melekat pada dinding arteri dan menghalang pengerasan arteri.

Cara nak guna garlic oil untuk tekanan darah dan kolesterol ni pun senang je. Korang cuma perlu:

  • Minum satu sudu garlic oil setiap hari dengan air atau jus.
  • Atau tambah garlic oil dalam masakan korang macam sup, sos, atau salad.
  • Atau guna garlic oil capsules yang boleh dibeli di farmasi atau kedai kesihatan.

Tapi ingat ye, jangan minum terlalu banyak garlic oil sebab nanti boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang terlalu drastik atau interaksi dengan ubat-ubatan lain.

Dan jangan guna garlic oil tanpa nasihat doktor jika korang ada masalah jantung atau buah pinggang.

Garlic oil boleh membantu kuruskan badan

Ramai orang yang nak kuruskan badan tapi susah nak capai matlamat tu.

Kuruskan badan ni bukan sahaja untuk nampak cantik atau hensem, tapi juga untuk elak dari penyakit-penyakit yang berkaitan dengan berat badan seperti diabetes, hipertensi, atau kanser.

Garlic oil ni boleh membantu kuruskan badan dengan cara meningkatkan metabolisme badan kita dan membakar lebih banyak kalori.

Garlic oil ni juga boleh mengawal selera makan kita dan mengurangkan keinginan untuk makan makanan manis atau berlemak. Cara nak guna garlic oil untuk kuruskan badan ni pun senang je. Korang cuma perlu:

  • Minum satu sudu teh garlic oil setiap hari dengan air atau jus sebelum sarapan pagi.
  • Atau tambah garlic oil dalam masakan korang macam sup, sos, atau salad.
  • Atau guna garlic oil capsules yang boleh dibeli di farmasi atau kedai kesihatan.

Tapi ingat ye, jangan minum terlalu banyak garlic oil sebab nanti boleh menyebabkan sakit perut atau cirit-birit.

Dan jangan guna garlic oil sebagai pengganti diet yang seimbang dan senaman yang berkala.

Garlic oil boleh mencegah dan merawat kanser

Kanser ni adalah penyakit yang berlaku bila sel-sel badan kita tumbuh secara tidak normal dan tak terkawal.

Kanser ni boleh menyerang mana-mana bahagian badan kita dan menyebabkan komplikasi yang serius atau maut. Kanser ni boleh disebabkan oleh faktor genetik, persekitaran, gaya hidup, atau jangkitan.

Garlic oil ni boleh mencegah dan merawat kanser dengan cara menghalang pembentukan bahan-bahan yang boleh menyebabkan kanser, menghentikan pengaktifan bahan-bahan tu, memperbaiki DNA yang rosak, mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser, atau menggalakkan kematian sel-sel kanser.

Cara nak guna garlic oil untuk kanser ni pun senang je. Korang cuma perlu:

  • Minum satu sudu teh garlic oil setiap hari dengan air atau jus.
  • Atau tambah garlic oil dalam masakan korang macam sup, sos, atau salad.
  • Atau guna garlic oil capsules yang boleh dibeli di farmasi atau kedai kesihatan.

Tapi ingat ye, jangan minum terlalu banyak garlic oil sebab nanti boleh menyebabkan bau mulut atau masalah pencernaan.

Dan jangan guna garlic oil tanpa nasihat doktor jika korang ada penyakit lain atau sedang menjalani rawatan kanser.

Kelebihan garlic oil

Garlic oil boleh melindungi badan kita dari radikal bebas

Radikal bebas ni adalah molekul-molekul yang tak stabil dan boleh merosakkan sel-sel badan kita.

Radikal bebas ni boleh dihasilkan oleh badan kita sendiri atau oleh faktor luaran seperti pencemaran, sinaran UV, rokok, atau makanan yang diproses. Radikal bebas ni boleh menyebabkan penuaan awal, penyakit kronik, atau kanser.

Garlic oil ni boleh melindungi badan kita dari radikal bebas dengan cara memberi antioksidan yang boleh menetralisasi radikal bebas tu.

Antioksidan ni boleh membantu membaiki kerosakan sel-sel dan meningkatkan fungsi badan kita.

Cara nak guna garlic oil untuk radikal bebas ni pun senang je. Korang cuma perlu:

  • Minum satu sudu teh garlic oil setiap hari dengan air atau jus.
  • Atau tambah garlic oil dalam masakan korang macam sup, sos, atau salad.
  • Atau letakkan beberapa titis garlic oil dalam diffuser atau humidifier untuk dihirup sebagai aromaterapi.

Tapi ingat ye, jangan minum terlalu banyak garlic oil sebab nanti boleh menyebabkan bau mulut atau masalah pencernaan. Dan jangan guna garlic oil yang sudah basi atau berkulat.

Kesimpulan

Garlic oil ni adalah minyak yang berasal dari perahan bawang putih & mempunyai banyak kelebihan untuk kesihatan kita.

Garlic oil ni boleh membantu kita untuk:

  • Kurangkan jerawat dan masalah kulit lain.
  • Kurangkan keradangan dan kesakitan pada sendi atau otot.
  • Tingkatkan imunisasi dan lawan penyakit atau jangkitan.
  • Turunkan tekanan darah dan kolesterol dan elak dari penyakit jantung atau strok.
  • Kuruskan badan dan bakar lebih banyak kalori.
  • Rawat kulat kuku dan elak dari jangkitan kulat lain.
  • Legakan hidung tersumbat dan bantu bernafas dengan lebih mudah.
  • Kawal gula darah dan elak dari diabetes atau masalah gula darah lain.

Garlic oil ni boleh digunakan dalam pelbagai cara, sama ada untuk dimakan, disapu pada kulit, atau dihirup sebagai aromaterapi.

Tapi kita kena pastikan kita guna garlic oil yang berkualiti tinggi dan segar. 

Kita juga kena berhati-hati dengan dos yang sesuai dan elak dari kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Garlic oil ni bukan sahaja sedap, tapi juga sihat. Jadi, apa tunggu lagi? Cepat-cepat dapatkan garlic oil ni dan nikmati kelebihannya sekarang!

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.