Rasa penat tanpa sebab yang jelas

Mungkin tanda kencing manis?

Dalam kes diabetes, badan kita struggle untuk guna gula darah sebagai tenaga sebab masalah insulin.

Bila gula tak bergerak elok dalam badan, tenaga kita pun macam ‘low battery’. Kalau korang asyik rasa penat, walaupun dah rehat cukup, mungkin elok pergi check gula darah. Siapa tahu, kan? Better safe than sorry!

Hypothyroid boleh jadi punca juga

Bila tiroid korang malas nak produce hormon, metabolisme badan jadi slow macam siput. Ini bukan setakat buat korang rasa penat, tapi juga boleh sebabkan rasa sejuk dan naik berat badan. Kalau simptom ni macam familiar, jom jumpa doktor untuk check. Jangan biarkan thyroid korang buat hal!

Rasa penat tanpa sebab yang jelas boleh jadi sebab bermacam macam faktor.

Anemia, penyebab lain penat

Kalau korang rasa penat, pucat, dan sesak nafas, mungkin elok check untuk anemia. Iron supplements dan diet seimbang boleh bantu, tau!

Depression dan keletihan mental

Depression ni silent killer, tau. Benda ni boleh buat korang rasa letih, tiada tenaga, dan hilang minat dalam banyak benda. Jangan malu untuk minta bantuan kalau korang rasa overwhelmed. Korang boleh rujuk dengan tanda kemurungan. Berbincang dengan kaunselor atau doktor boleh jadi langkah pertama untuk rasa lebih baik.

Sleep apnea, ganggu tidur korang

Kalau korang kerap terjaga malam atau rasa tak segar walaupun dah tidur lama, mungkin baik untuk check dengan doktor. Ada banyak cara untuk handle sleep apnea, jadi jangan risau.

Jantung tak sihat, penat melampau

Jaga jantung korang, okay? Amalkan diet seimbang, senaman, dan jangan skip check-up dengan doktor.

Kesimpulan

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.