Bagaimana fish oil terhasil – Mungkin korang nak tahu

Apa sebenarnya fish oil tu?

Dari laut ke botol: Perjalanan fish oil

Mula-mula, tangkap dulu ikan tu

Semuanya bermula di laut, di mana ikan-ikan ni ditangkap. Ada yang khusus ditangkap untuk tujuan penghasilan minyak ikan, sementara ada juga yang merupakan ‘sampingan’ dari proses penangkapan ikan lain.

Bayangkan kapal-kapal nelayan yang sibuk menarik jaring penuh dengan ikan. Itu adalah permulaan cerita kita.

Pemprosesan: Memisahkan minyak dari daging

Ekstrak: Keluarkan yang tak diingini

Kemudian, minyak yang kita dapat tu akan melalui proses pemurnian. Proses ni penting gila sebab ia mengeluarkan segala macam benda yang kita tak nak, macam merkuri dan PCB. Kita kan nak minyak ikan yang bersih dan selamat!

Penyulingan: Buat ia jadi lebih baik

Lepas tu, minyak ikan akan disuling. Ini macam level upgrade bagi minyak ikan. Penyulingan ni bukan saja buang bau yang kurang menyenangkan, tapi juga meningkatkan kandungan omega-3. Jadi, apa yang kita dapat adalah minyak ikan yang bukan saja bersih, tapi juga penuh dengan nutrisi.

Pengemasan: Siap sedia untuk diambil

Manfaat hebat fish oil

Itulah cerita tentang fish oil, dari laut hingga ke botol.

Semoga cerita ni bukan saja memberi korang info yang berguna, tapi juga menunjukkan betapa hebatnya dunia di sebalik minyak ikan yang kita tengok di rak-rak kedai. Jadi, bila korang tengok botol minyak ikan lepas ni, ingatlah perjalanan panjang dan penuh usaha yang ia lalui untuk sampai ke tangan korang!

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.