Punca serangan jantung – Ini yang wajib korang jaga

Okay, korang tahu tak, kolestrol tu ada dua jenis: HDL (baik) dan LDL (jahat). Masalahnya bila LDL ni banyak sangat dalam darah, ia akan melekat pada dinding arteri. Lama-lama jadi plak, salur darah jadi sempit, dan alamak! Risiko serangan jantung meningkat lah.

Cara nak elak?

  1. Makanan: Jauhi makanan yang tinggi lemak tepu macam fast food, daging berlemak dan sebagainya.
  2. Senaman: Exercise boleh membantu korang buang kolestrol jahat tu.
  3. Check-up Regular: Jangan lupa buat pemeriksaan rutin untuk tahu level kolestrol korang okay ke tak.

Tekanan darah tinggi: Bukan main main tau

Tekanan darah tinggi atau hipertensi ni pun salah satu faktor yang boleh buat jantung korang tergugat. Ia boleh buat arteri korang keras dan menyempit.

Cara nak elak?

  • Makanan berimbang: Kurangkan garam, banyakkan sayur dan buah.
  • Istirehat cukup: Jangan stress, okay?

Gaya hidup tidak sihat: Jangan ambil mudah

Merokok, alkohol, kurang senaman, semua ni contribute towards serangan jantung. Serius cakap, lifestyle korang memainkan peranan besar dalam kesihatan korang.

Cara nak elak?

  • Berhenti Merokok: Tak payah cerita panjang lebar, rokok tu banyak benda tak elok.
  • Kurangkan Alkohol: Kalau boleh, elakkan.
  • Aktifkan Diri: Jangan jadi couch potato. Bangun, buat senaman ringkas pun jadi.

Diabetes: Senyap tapi bahaya

Tak ramai yang tahu, diabetes boleh meningkatkan risiko serangan jantung. Kena selalu monitor gula dalam darah korang tau.

Cara nak elak?

  • Pantau Gula Darah: Kena rajin-rajin check.
  • Diet Terkawal: Jangan makan suka hati, kena ikut diet yang betul.

Berat badan berlebihan: Jangan ambil ringan

Berat badan yang lebih dari yang sepatutnya ni, bukan setakat bagi korang susah nak cari baju je, tau. Ia juga boleh memberi tekanan lebih kepada jantung.

Cara nak elak?

  • Diet Seimbang: Pilih makanan yang rendah kalori dan tinggi nutrisi.
  • Konsisten Berexercise: Bukan seminggu sekali tu, ya.

Stress: Faktor 'tak nampak' Tapi nyata

Orang selalu kata, “alah, stress tu biasa lah dalam hidup.” Tapi korang tahu tak, stress boleh meningkatkan hormon adrenalin yang akhirnya membebani jantung korang?

Cara nak elak?

  • Teknik Relaksasi: Cuba teknik pernafasan dalam atau meditasi.
  • Pisahkan Masa: Jangan bawak kerja balik rumah, okay?

Tidur tak cukup: Bukan sekadar hilangkan 'mengantuk'

Jangan pandang sebelah mata soal tidur ni. Kurang tidur boleh mengganggu keseimbangan hormon dan fungsi jantung.

Cara nak elak?

  • Jadual Tidur: Cuba tidur dan bangun pada masa yang sama setiap hari.
  • Tidur Yang Cukup: Usahakan untuk tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam sehari.

Kekurangan nutrisi: Jangan abaikan

Tak cukup nutrisi, terutamanya vitamin dan mineral, juga boleh jejas jantung korang. Bukan nak suruh korang makan pil supplement je, tapi makanan seimbang juga penting.

Cara nak elak?

  • Makan Pelbagai: Diversify la makanan korang. Jangan asyik fast food je.
  • Kaya Nutrisi: Fokus pada makanan yang kaya dengan vitamin, mineral, dan antioksidan.

Kesimpulan: Seriously, jaga diri korang

Kita dah cover banyak point ni, harap-harap korang semua ambil iktibar dan start jaga diri dari sekarang. Better late than never, kan?

Okay, itu je untuk kali ini. Semoga info ni bermanfaat untuk korang semua. 

Jangan lupa share artikel ni dengan family dan kawan-kawan korang, sebab kesihatan itu harta yang paling berharga. Sampai jumpa lagi!

Artikel berkaitan
Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.