Cara pulihkan perniagaan dari sihir

Dalam dunia perniagaan, bukan setakat cabaran biasa-biasa yang korang nak kena tempuh macam saingan, kos naik, dan sebagainya je. Tapi ada ujian yang korang tak nampak dengan mata.  

Contohnya sihir & penyakit ain.

Tapi korang jangan risau, aku ada cara nak pulihkan sihir perniagaan, yang pastinya dengan kaedah yang tidak bercanggah dan berlandaskan ajaran Islam lah. So dont worry. 

1. Percaya pada kuasa Allah

Pertama sekali, kita mesti percaya pada kuasa Allah. Ingat, apa pun yang berlaku dalam hidup kita, semuanya ada hikmahnya.

  • Teguhkan iman dan taqwa kita kepada Allah
  • Percaya bahawa hanya Allah yang memiliki kuasa atas segala-galanya
  • Jangan sekali-kali percaya kepada kuasa selain daripada Allah

Allah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 102, “…sedangkan Syaitan-syaitan tidak kafir dengan mengajarkannya kepada sesiapa pun sebelum mereka mengatakan: Sesungguhnya kami hanya menguji (mencuba) kamu, sebab itu janganlah kamu kafir….” Jadi, buat apa kita percaya pada kuasa selain daripada Allah, bukan?

Panduan memulihkan sihir perniagaan

2. Membaca Ayat-Ayat Al-Quran

Banyak ayat dalam Al-Quran yang boleh kita gunakan untuk melindungi diri dari sihir. Salah satunya ialah Ayat Kursi. Baca Ayat Kursi ni sebaik sahaja bangun tidur, sebelum tidur, dan selepas solat fardhu. Selain Ayat Kursi, ada juga Al-Mu’awwidhatayn (Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas) yang sangat berkesan.

  • Baca Ayat Kursi setiap hari
  • Jangan lupa baca Al-Mu’awwidhatayn juga

Rasulullah SAW bersabda, “Siapa yang membaca dua surah Al-Mu’awwidhatayn (Al-Falaq dan An-Nas) di waktu pagi dan petang, dia akan dilindungi dari segala sesuatu.” (HR. Abu Daud)

3. Membuat amalan zikir dan doa

Buat amalan zikir dan doa setiap hari. Salah satu zikir yang boleh kita baca ialah “La ilaha illa anta, Subhanaka, Inni kuntu minaz-zalimin” (Tiada Tuhan melainkan Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang zalim). Doa ini dikenali sebagai Doa Yunus.

  • Amalkan zikir dan doa setiap hari
  • Baca Doa Yunus

Nabi Yunus a.s mengucapkan doa ini ketika berada di dalam perut ikan, dan Allah SWT telah menyelamatkannya.

4. Berbekalkan sabar dan tawakkal

Dalam menghadapi masalah, sabar dan tawakkal adalah senjata kita. Sabar membantu kita tetap kuat dalam menghadapi dugaan, manakala tawakkal memastikan kita percaya bahawa hanya Allah yang menentukan segalanya.

  • Jangan putus asa
  • Sentiasa bersabar dan tawakkal kepada Allah

Rasulullah SAW bersabda, “Kebahagiaan anak Adam itu terletak pada tiga perkara: Taqwa kepada Allah, kesabaran menghadapi musibah, dan sikap tidak tamak.” (HR. Tirmidzi)

Panduan memulihkan sihir perniagaan

5. Mendapatkan bantuan pakar

Jika rasa-rasa dah buat semua tapi situasi masih tak berubah, mungkin kita perlu cari bantuan dari pakar ruqyah syar’iyyah. Mereka ni memang pakar dalam hal-hal macam ni dan mereka akan bantu kita dengan cara yang betul dan halal.

  • Cari pakar ruqyah syar’iyyah yang dipercayai
  • Jangan percaya pada orang yang mengaku boleh menyelesaikan masalah kita dengan cara yang tidak berlandaskan Islam

Allah berfirman dalam Surah An-Nahl ayat 43, “…Maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui“. Jadi, jangan malu untuk mencari bantuan dari yang pakar.

6. Berusaha dan berdoa

jangan lupa untuk sentiasa berusaha dan berdoa. Usaha kita dalam memulihkan perniagaan dan doa kita kepada Allah adalah dua perkara yang penting dalam proses pemulihan ini.

  • Berusaha sehabis baik
  • Berdoa kepada Allah agar dipermudahkan urusan

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, “Berusaha kamu, dan apa yang kamu usahakan pasti kamu dapat.” (HR. Tirmidzi)

7. Belajar teknik marketing yang betul

Perkara penting seterusnya, korang mesti belajar tentang teknik marketing yang betul. Belajar cara nak promosi produk, cara nak pujuk pelanggan beli, cara nak buat pelanggan jadi loyal dan sebagainya.

  • Ambil kursus atau baca buku tentang marketing
  • Cuba pelbagai teknik sampai jumpa yang berkesan

Marketing ni penting, geng. Kalau perniagaan kita takde pelanggan, kita tak boleh buat apa-apa pun. Jadi, usaha belajar marketing tu memang sangat-sangat penting.

8. Jangan hanya ikhtiar amalan buang sihir

Kita mesti ingat, bukan semua masalah perniagaan kita ni sebab sihir. Ada masalah yang sebab kita sendiri buat silap. Jadi, jangan hanya ikhtiar amalan buang sihir semata-mata.

  • Lihat balik strategi perniagaan kita
  • Cuba perbaiki apa yang perlu diperbaiki

Jangan lupa, kadang-kadang kita sendiri yang kena ubah cara kita buat kerja. Bukan setakat ikhtiar amalan buang sihir je, tapi kita kena usaha banyak lagi.

9. Cantikkan kedai atau bisnes

Kedai atau bisnes yang cantik dan menarik tentu akan tarik lebih banyak pelanggan. Jadi, usaha untuk cantikkan kedai kita. Tukar warna, tukar layout, buat sedikit renovasi dan sebagainya.

  • Tukar warna kedai
  • Buat sedikit renovasi untuk tambah nilai

Kedai yang cantik dan selesa tentu akan buat pelanggan rasa lebih selesa. Dan bila pelanggan selesa, mereka lebih senang nak belanja!


Garam Ruqyah
Garam ruqyah boleh digunakan sebagai ikhtiar untuk pulihkan diri dari sebarang bentuk gangguan jin. Click disini untuk beli garam ruqyah.
Shopee

10. Update kedai atau bisnes

Akhir sekali, jangan lupa untuk beri update pada kedai atau bisnes kita. Tukar sikit menu, tukar sikit cara kita beroperasi, atau apa-apa je yang boleh buat bisnes kita nampak fresh dan menarik.

  • Tukar menu atau produk dari semasa ke semasa
  • Buat promosi baru untuk tarik lebih banyak pelanggan

Ingat, perniagaan ni bukan setakat kita buka kedai dan tunggu pelanggan datang. Kita kena aktif buat perubahan dan update untuk pastikan kita sentiasa menarik dan relevan.

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.