15 cara untuk lulus dalam pelajaran – Jom baca

1. Minta maaf dengan mak ayah

Mak ayah korang tu orang yang paling sayang kat korang. Dorang selalu doakan korang supaya berjaya dalam hidup.

Kalau korang ada buat salah kat dorang, cepat-cepat minta maaf.

Jangan biarkan hati dorang terluka. Bila korang minta maaf, dorang akan maafkan korang. Dorang akan rasa lega dan gembira.

Dorang akan bagi restu dan sokongan kat korang.

Bila korang dapat restu dan sokongan dari mak ayah, korang akan rasa tenang dan yakin untuk belajar.

2. Jangan buat dosa besar

Dosa besar tu perkara yang boleh buat Allah marah kat korang. Jangan sekali-kali buat dosa besar, macam berzina, membunuh, mencuri, atau berbohong.

Kalau korang buat dosa besar, korang akan jauh dari Allah. Korang akan hilang rahmat dan keberkatan dari Allah.

Dosa besar tu boleh buat korang rasa bersalah dan takut. Korang akan susah nak fokus dan ingat apa yang korang belajar. Kalau korang dah terlanjur buat dosa besar, jangan putus asa.

Cepat-cepat bertaubat dan minta ampun dari Allah. Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.

Allah akan terima taubat korang, asalkan korang ikhlas dan tak ulang lagi dosa tu.

3. Jaga solat wajib

Solat wajib tu kewajipan yang paling penting bagi setiap Muslim. Kalau korang nak lulus dalam pelajaran, korang kena jaga solat wajib. Jangan tinggalkan solat wajib, walaupun korang sibuk atau malas.

Solat wajib tu boleh bersihkan jiwa dan badan korang. Solat wajib tu boleh dekatkan korang dengan Allah.

Bila korang solat wajib, korang boleh minta tolong dan hidayah dari Allah. Allah Maha Kuasa dan Maha Menolong.

Allah akan tolong korang untuk lulus dalam pelajaran.

4. Jaga solat sunat tahajud

Solat sunat tahajud tu solat yang korang buat waktu malam, sebelum subuh.

Solat sunat tahajud tu solat yang sangat baik dan disukai oleh Allah. Bila korang solat sunat tahajud, korang akan dapat banyak kebaikan dan keistimewaan dari Allah.

Contohnya, kecerdasan, kebijaksanaan, ketenangan, dan keberuntungan. Solat sunat tahajud tu boleh tolong korang untuk ulang kaji dan kuatkan ingatan korang.

Apa yang korang belajar, korang akan ingat dengan mudah.

5. Baca Al-Quran dan doa

Al-Quran tu kalam Allah yang penuh dengan hikmah dan ilmu. Bila korang baca Al-Quran, korang akan dapat banyak manfaat dan faedah.

Contohnya, tambah ilmu, faham agama, baik akhlak, dan dapat syafaat. Al-Quran tu boleh jadi ubat dan sejuk kat hati dan jiwa korang yang sedih dan gelisah.

Doa pulak tu senjata orang beriman. Bila korang berdoa, korang boleh minta dan rayu kat Allah supaya bagi korang kejayaan dan kemudahan dalam pelajaran.

Allah Maha Mendengar dan Maha Mengabulkan doa hamba-Nya yang ikhlas dan bersungguh-sungguh.

6. Buat nota dan mind map

Nota dan mind map tu alat bantu yang boleh tolong korang untuk senang dan cepat belajar.

Bila korang buat nota dan mind map, korang boleh susun dan kemas maklumat yang korang dapat dari buku, cikgu, atau internet.

Nota dan mind map tu boleh tolong korang untuk kenal pasti dan tekan konsep-konsep penting, hubungan, dan beza antara topik-topik yang korang belajar.

Nota dan mind map tu boleh jadi rujukan yang ringkas dan mudah untuk korang check balik sebelum exam.

7. Buat latihan dan kuiz

Latihan dan kuiz tu cara yang berkesan untuk test dan kukuhkan pemahaman dan penguasaan korang terhadap pelajaran.

Bila korang buat latihan dan kuiz, korang boleh kenal pasti dan betulkan kelemahan dan silap korang. Latihan dan kuiz tu boleh tolong korang untuk naikkan keyakinan dan kesediaan korang untuk hadap exam.

Latihan dan kuiz tu boleh bagi korang gambaran dan cabaran tentang jenis-jenis soalan yang mungkin keluar dalam exam.

8. Buat kumpulan belajar

Kumpulan belajar tu aktiviti yang boleh tolong korang untuk belajar dengan lebih efektif dan best.

Bila korang buat kumpulan belajar, korang boleh share dan tukar ilmu, pengalaman, dan pendapat dengan kawan-kawan korang.

Kumpulan belajar tu boleh tolong korang untuk dapat bantuan dan sokongan dari kawan-kawan korang yang lagi pandai atau lagi rajin.

Kumpulan belajar tu boleh bina semangat dan motivasi korang untuk belajar dengan lebih gigih dan sungguh-sungguh.

9. Buat jadual belajar

Jadual belajar tu perancangan yang boleh tolong korang untuk urus masa dan sumber korang dengan lebih cekap dan sistematik.

Bila korang buat jadual belajar, korang boleh tetapkan matlamat dan sasaran korang untuk setiap hari, minggu, atau bulan.

Jadual belajar tu boleh tolong korang untuk balance antara pelajaran, aktiviti, dan rekreasi.

Jadual belajar tu boleh tolong korang untuk elak dari terlalu banyak atau terlalu sikit belajar, dan hindar dari terperangkap dalam tabiat buruk macam tangguh kerja atau belajar pada saat akhir.

10. Buat review pada diri sendiri

Review dan refleksi tu proses yang boleh tolong korang untuk nilai dan tambah baik prestasi dan pencapaian korang dalam pelajaran.

Bila korang buat review dan refleksi, korang boleh imbas dan semak apa yang korang dah belajar dan buat sepanjang tempoh pembelajaran.

Review dan refleksi tu boleh tolong korang untuk akui dan hargai kejayaan dan kemajuan korang, serta kenal pasti dan selesaikan masalah dan cabaran yang korang hadapi.

Benda ni boleh tolong korang untuk tetapkan dan realisasikan azam dan tindakan susulan untuk lagi baikkan pelajaran korang.

11. Jaga kesihatan fizikal dan mental

Kesihatan fizikal dan mental tu aspek yang penting untuk korang lulus dalam pelajaran. Kalau korang sihat, korang boleh belajar dengan lebih senang dan berkesan.

Kalau korang sakit, korang akan susah nak fokus dan ingat apa yang korang belajar.

Jadi, korang kena jaga kesihatan fizikal dan mental korang dengan cara-cara macam selalu bersenam, makan makanan yang seimbang dan berkhasiat, minum air yang cukup, tidur yang mencukupi.

Paling penting korang kena dapatkan rehat yang cukup dan bersantai, berzikir dan beristighfar selalu.

12. Mintak nasihat dan tunjuk ajar dari cikgu

Cikgu korang tu orang yang paling tahu dan faham tentang pelajaran yang korang ambil.

Dorang juga orang yang paling berpengalaman dan berkelayakan untuk mengajar dan membimbing korang.

Jadi, korang kena mintak nasihat dan tunjuk ajar dari cikgu korang dengan cara-cara macam hadir kelas, ikut arahan, tanya soalan, bagi maklum balas, dan hormat cikgu.

Bila korang mintak nasihat dan tunjuk ajar dari cikgu, korang boleh dapat ilmu yang berguna dan praktikal untuk lulus dalam pelajaran.

13. Gunakan sumber dan teknologi yang sesuai

Sumber dan teknologi tu alat yang boleh tolong korang untuk luas dan kaya pelajaran korang.

Ada banyak sumber dan teknologi yang boleh korang guna, macam buku, majalah, surat khabar, internet, komputer, apps, macam macam lagi, so tak ada dah alasan untuk korang.

Korang kena pandai manfaatkan kemudahan yang ada untuk research dan cari tahu apa yang korang tak tahu.

Jangan guna sumber dan teknologi yang tak berkaitan atau tak sahih. Jangan guna sumber dan teknologi yang boleh buat korang terpesong atau terganggu.

14. Buat motivasi dan ganjaran diri

Motivasi dan ganjaran diri tu cara yang boleh tolong korang untuk kekal positif dan bersemangat dalam belajar.

Bila korang buat motivasi dan ganjaran diri, korang boleh ingat dan capai impian dan cita-cita korang.

Korang boleh buat motivasi dan ganjaran diri dengan cara-cara macam baca kata-kata inspirasi, dengar lagu-lagu motivasi, tengok video-video kejayaan, atau buat poster-poster azam.

Korang juga boleh bagi ganjaran diri bila korang dah capai matlamat atau sasaran korang, macam beli makanan kegemaran, tengok filem best, atau main game seronok.

Motivasi dan ganjaran diri tu boleh buat korang rasa gembira dan puas hati dengan usaha korang.

15. Mintak sokongan dan doa dari orang lain

Sokongan dan doa dari orang lain tu perkara yang boleh tolong korang untuk lulus dalam pelajaran.

Bila korang mintak support dan doa dari orang lain, korang boleh rasa lebih kuat dan yakin untuk hadap cabaran dan halangan bila korang belajar.

Korang boleh je mintak sokongan dan doa dari orang-orang yang penting dan rapat dengan korang, macam keluarga, sahabat, guru, atau ustaz.

Korang boleh mintak dorang untuk bagi nasihat, bantuan, dorongan, atau pujian kat korang.

Korang boleh mintak dorang untuk doakan korang supaya dapat kejayaan dan kemudahan dalam pelajaran. Sokongan dan doa dari orang lain tu boleh buat korang rasa dihargai dan disayangi.

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.