Kebaikan membela kucing – Ini yang mungkin ramai tak tahu

Kucing buat korang happy dan chill

Korang suka kucing tak? Aku memang suka sangat.

Kucing ni comel-comel dan manja-manja, kan? Tapi, kucing ni bukan setakat comel je.

Kucing ni juga boleh buat korang happy dan chill. Macam mana? Bila korang main atau peluk kucing, korang akan dengar bunyi purr yang best tu.

Bunyi purr tu boleh buat korang rasa tenang dan gembira. Sebab, bunyi purr tu boleh keluarkan hormon cinta dalam badan korang.

Hormon cinta ni boleh buat korang rasa sayang dan kasih dengan kucing.

Bukan tu je, bunyi purr kucing ni juga boleh buat tekanan darah dan denyutan jantung korang turun. Jadi, korang akan rasa lebih relaks dan sihat.

Kucing buat korang kuat dan tak alah

Kucing ni ada bulu dan liur yang boleh buat sesetengah orang alah. Tapi, kalau korang dah biasa dengan kucing, korang takkan alah dengan kucing.

Sebab, badan korang dah pandai lawan alergen kucing tu. Jadi, korang takkan bersin atau gatal bila dekat dengan kucing.

Malah, korang juga akan kurang alah dengan benda-benda lain, macam habuk, bunga, atau makanan.

Ini kerana badan korang dah kuat dan tak mudah kena alahan.

Kucing buat korang kurus dan aktif

Kebaikan ketiga, membela kucing boleh buat korang kurus dan aktif.

Kucing ni suka main dan berlari, kan? Kalau korang main dengan kucing, korang akan gerak-gerak badan korang.

Gerak-gerak badan ni boleh bakar kalori dan lemak dalam badan korang. Jadi, korang akan kurus dan sihat.

Bukan tu je, main dengan kucing ni juga boleh buat otot-otot korang kuat dan lentur. Jadi, korang akan rasa lebih bertenaga dan cergas.

Kucing buat korang ada kawan dan tak sunyi

Kebaikan keempat, membela kucing boleh buat korang ada kawan dan tak sunyi. Kucing ni setia dan sayang dengan tuan dia, kan?

Kalau korang ada kucing, korang akan ada kawan yang sentiasa ada dengan korang. Kucing ni boleh dengar luahan hati korang, boleh teman korang tidur, boleh buat korang ketawa. Jadi, korang takkan rasa sunyi atau sedih.

Bukan tu je, kucing ni juga boleh buat korang kenal dengan orang lain yang suka kucing.

Korang boleh join kelab kucing, atau share gambar kucing kat sosial media. Jadi, korang akan ada lebih ramai kawan dan lebih sosial.

Kesimpulan

Itu dia, kebaikan-kebaikan membela kucing.

Aku harap korang teruja dan nak bela kucing. Kucing ni best, sebab ia boleh buat korang happy, chill, kuat, tak alah, kurus, aktif, ada kawan, dan tak sunyi.

Tapi, korang kena ingat, bela kucing ni bukan main-main. Korang kena jaga kucing tu dengan baik. Korang kena bagi makan, minum, mandi, vaksin, dan kasih sayang. Jangan sesekali tinggalkan atau sakiti kucing tu.

Kucing tu hidup, bukan mainan. Jadi, sayangi kucing anda, dan kucing anda akan sayangi anda. Aku doakan korang dan kucing anda bahagia selalu. Jumpa lagi!

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.