Khasiat buah durian – Ramai tahu makan je

Durian ni memang unik. Walaupun manis, tapi ia mempunyai indeks glikemik yang rendah. Ini bermakna, ia tak akan meningkatkan gula darah korang secara mendadak. 

Tapi, jangan lupa, makan dengan sederhana. Satu biji saiz besar atau dua biji saiz kecil sudah memadai.

2. Tingkatkan kesihatan seksual

Eh, jangan malu-malu. Durian ni boleh bantu meningkatkan ghairah dan kesihatan seksual korang. 

Ini semua sebab ada kandungan vitamin B6 dan kalium. Dua bahan ni memang power untuk melemaskan pembuluh darah dan memperbaiki sirkulasi darah.

Khasiat buah durian - Ramai tahu makan je

3. Kulit jadi lebih cantik

Nak kulit yang berkilau dan cantik?

Makan durian boleh tolong! Buah ni kaya dengan antioksidan seperti vitamin C, fitonutrien, polifenol, dan flavonoid. Bahan-bahan ini memang bagus untuk kulit korang.

4. Lawan bakteria jahat

Durian ni ada kandungan antioksidan seperti flavonoid dan terpenoid. Bahan-bahan ini boleh membantu tubuh korang melawan infeksi bakteri, termasuk bakteri yang menyebabkan jerawat.

5. Kurangkan risiko kanser

Tak sangka kan, durian boleh bantu kurangkan risiko kanker. Ini semua sebab ada kandungan oksida nitrat yang boleh mengurangkan perkembangan sel kanser, terutama kanser payudara.

6. Tulang dan gigi jadi kuat

Durian ni kaya dengan kalsium, kalium, zat besi, dan fosfor. Semua bahan ini memang penting untuk tulang dan gigi yang kuat dan sihat.

Khasiat buah durian - Ramai tahu makan je

7. Mood jadi lebih baik

Kalau korang rasa down, cuba makan durian. Buah ni ada kandungan tryptophan, sejenis asam amino yang boleh meningkatkan produksi serotonin dalam badan. 

Serotonin ni memang bagus untuk mood korang. Bila benda ni ada dalam badan, korang boleh rasa rilek la sikit. 

8. Meningkatkan energi

Kalau korang rasa letih atau kekurangan tenaga, durian boleh jadi pilihan yang bagus. Buah ini kaya dengan karbohidrat dan kalori, yang boleh memberi tenaga tambahan kepada korang.

10. Baik untuk sistem pencernaan

Durian juga kaya dengan serat, yang memang bagus untuk sistem pencernaan korang. Serat ini boleh membantu membuang toksin dari badan dan juga membantu dalam proses pencernaan.

11. Membantu dalam pembentukan darah

Durian juga kaya dengan zat besi dan tembaga yang memang penting dalam proses pembentukan sel darah merah. Benda ni boleh membantu korang yang ada masalah anemia atau kekurangan darah.

12. Membantu kesihatan otak

Durian ni kaya dengan nutrien seperti potassium dan magnesium yang memang bagus untuk fungsi otak. Jadi, kalau korang nak otak yang cergas, jangan lupa makan durian.

Kesimpulan

Walaupun durian ni banyak khasiatnya, ada beberapa perkara yang korang kena jaga. 

Contohnya, jangan makan durian dengan alkohol. Kombinasi ni memang tak elok dan boleh menyebabkan korang rasa mual dan muntah. 

Kalau nak makan tu berpada pada, terlebih makan lain pulak kesannya. 

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.