Khasiat timun yang ramai tak tahu

Korang mesti pernah makan timun kan, dalam salad ke, rojak ke, atau pun makan begitu sahaja. Tapi korang tahu tak, timun ni bukan setakat sedap je, dia punya khasiat memang power!

Kaya dengan Nutrien

Timun ni penuh dengan nutrien macam vitamin K, vitamin C, magnesium, dan potassium. Kalau korang nak kulit yang cantik, timun ni boleh bantu.

Hydration Level 100

Timun mengandungi 95% air. Jadi, kalau korang rasa nak dehidrasi, makan timun boleh tolong korang hydrate balik.

Khasiat Timun yang ramai tak tahu

Timun boleh jadi beauty product korang

Masker Muka

Korang boleh potong timun nipis-nipis, letak atas muka. Sejuk je rasa, kan? Lagi best, timun ni boleh tolong kurangkan eyebag!

Toner Kulit

Blend timun, pastu ambil air dia. Simpan dalam botol spray, dan voila! Korang dah ada toner semula jadi.

Jangan buang kulit timun!

Kaya dengan Serat

Kulit timun ni banyak seratnya. Jadi, jangan buang. Makan sekali dengan kulit lagi bagus untuk sistem penghadaman korang.

Antioksidan Power

Kulit timun juga ada antioksidan yang bagus untuk badan. Jadi, next time jangan cepat-cepat buang kulit timun tu.

Timun untuk kesihatan mental

Mengurangkan stress

Timun ada kandungan anti-stres. Kalau korang rasa stress ke, tekanan ke, cuba la makan timun. Siapa tahu, mood korang jadi lebih baik.

Last but not least: Timun dalam diet

Kalau korang tengah diet, timun ni boleh jadi pilihan yang bagus. Rendah kalori, kaya dengan air dan nutrien. Lagi best, boleh kenyangkan perut korang.

Kesimpulan

Tu dia korang, khasiat timun yang mungkin selama ni korang tak tahu. Jadi, lepas ni jangan pandang sebelah mata lagi dekat timun. 

Selain sedap, dia banyak manfaat tau!

Korang ada pengalaman best dengan timun? Share la di komen. Sampai sini je untuk hari ni. Jumpa lagi dalam post seterusnya!

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.