Sikap orang Malaysia terhadap Insurans kesihatan

Tak cukup ilmu

Diorang tak tahu apa kebaikannya untuk diorang.

Diorang tak sedar yang insurans ni boleh selamatkan duit kita semua.

Mungkin sebab diorang tak banyak jumpa info atau penerangan pasal insurans. Korang yang ada insurans ni kena usaha untuk bagi tau semua orang pasal insurans ni, supaya diorang boleh buat pilihan yang bijak.

Overconfident

Diorang rasa sihat je, tak perlu insurans. Diorang rasa diorang ada duit cukup, tak perlu insurans.

Tapi, benda ni semua tak boleh nak jangka kan.

Korang tak tahu apa yang akan jadi esok, lusa, atau tahun depan.

Korang tak tahu bila korang akan kena sakit, accident, atau apa-apa yang tak diingini.

Silap silap duit korang semua boleh hilang sekelip mata sebab nak bayar kos hospital je.

Photo by Imuslim.co

Tak mampu

Diorang rasa insurans ni mahal, tak mampu nak bayar.

Diorang rasa insurans ni tak berbaloi, tak dapat apa-apa balik.

Tapi, korang tahu tak, insurans ni sebenarnya tak mahal sangat. Ada banyak jenis insurans yang sesuai dengan bajet dan keperluan korang. Tak semuanya kena bayar mahal. Ikut la plan yang korang nak amik tu.

Ada insurans yang boleh bayar bulanan, ada yang boleh bayar tahunan. Ada insurans yang boleh cover kos hospital, ada yang boleh cover kos rawatan.

Ada insurans yang boleh bagi pulangan balik bila korang dah berumur 60 keatas gitu, ada yang boleh bagi manfaat yang lain juga.

Korang just kena cari insurans yang sesuai je dengan korang.

Tak percaya

Diorang rasa insurans ni penipu, tak boleh percaya. Diorang rasa insurans ni susah, tak boleh claim. Diorang rasa insurans ni tak jujur, tak boleh harap.

Tapi, korang tahu tak, insurans ni sebenarnya tak macam tu. Ada banyak syarikat insurans yang berlesen dan beretika yang boleh dipercayai.

Ada banyak proses insurans yang mudah dan cepat yang boleh diuruskan.

Tak suka

Diorang rasa insurans ni menyusahkan, tak suka nak urus.

Tapi, korang tahu tak, insurans ni sebenarnya tak macam tu. Ada banyak cara insurans yang mudah dan menarik yang boleh korang guna.

Ada banyak pilihan insurans yang fleksibel dan sesuai yang boleh korang pilih.

Photo by Imuslim.co

Tak fikir

Diorang rasa insurans ni tak penting, tak fikir pasal masa depan. Diorang rasa insurans ni tak perlu.

Insurans ni sebenarnya boleh bantu korang hadapi masa depan yang tidak menentu. Insurans ni boleh bantu korang elak risiko yang tidak dijangka.

Komitmen tinggi

Diorang rasa insurans ni membebankan, kena komitmen tinggi.

Diorang rasa insurans ni menyusahkan, sebab kena bayar setiap bulan atau tahun.

Tapi, korang tahu tak, insurans ni sebenarnya tak macam tu. Insurans ni boleh bantu korang jimat masa dan tenaga.

Mungkin korang tak nampak masa korang bayar bulanan tu, tapi korang akan nampak bila korang jatuh sakit & perlukan duit yang banyak untuk rawat sakit korang.

Nilai RM susut

Diorang rasa insurans ni tak berbaloi, sebab nilai RM makin susut. So agak susah nak bayar insurans sebab duit selalu sangat cepat habis.

Tapi, apa akan jadi kalau korang jatuh sakit dan kena dimasukkan dalam hospital? Siapa je nak bayar kos perubatan korang? Insurans ni boleh bantu korang hadapi kenaikan kos perubatan.

Rasa dah cukup simpanan

Diorang rasa insurans ni tak perlu, sebab rasa dah cukup simpanan.

Tapi, korang tahu tak, insurans ni sebenarnya sangat perlu dalam kehidupan.

Insurans ni boleh bantu korang tambah simpanan sebenarnya. Banyak orang menyimpan selama bertahun akhirnya habis macam tu je bila nak rawat 1 penyakit di hospital.

Kos hospital tu keras beb.

Rasa membazir

Diorang rasa insurans ni membazir, rasa tak dapat apa-apa.

Diorang rasa insurans ni rugi, rasa bayar untuk benda yang tak pasti. Diorang rasa insurans ni sia-sia, rasa tak ada guna. Tapi, korang tahu tak, insurans ni sebenarnya tak macam tu.

Insurans ni boleh bantu korang dapat apa-apa yang korang perlukan. Insurans ni boleh bantu korang untung dari benda yang tak dijangka.

Insurans ni boleh bantu korang guna dengan bijak. Korang kena hargai insurans, sebab ia boleh buat korang puas kalau ada apa-apa hal.

Rasa sihat sampai tua

Diorang rasa insurans ni tak perlu, rasa sihat sampai tua.

Diorang rasa insurans ni tak penting, rasa tak ada penyakit. Diorang rasa insurans ni tak berguna, rasa tak perlu ubat.

Korang tahu tak, Insurans ni sebenarnya boleh bantu korang bila korang jatuh sakit. Insurans ni boleh bantu korang dapatkan ubat yang berkualiti.

Macam-macam lagi

Ada banyak lagi sebab-sebab yang buat orang Malaysia tak ambil insurans kesihatan.

Mungkin diorang tak ada masa, tak ada minat, tak ada rujukan, atau tak ada motivasi.

Apa-apa pun sebabnya, korang kena tahu yang insurans kesihatan ni adalah salah satu benda yang paling penting dalam hidup korang.

Korang kena ambil tindakan sekarang, sebelum terlambat.

Kesimpulan

Insurans kesihatan ni bukan benda yang boleh korang ambil ringan. Ia bukan benda yang boleh korang tangguh-tangguh. Ia bukan benda yang boleh korang abaikan.

Ia adalah benda yang penting untuk korang, untuk kesihatan dan kewangan korang. Jadi, jangan tunggu lagi, ambil insurans kesihatan sekarang.

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.