Anxiety boleh berpunca dari pendamping

Anxiety ni sebenarnya perasaan biasa je bila kita rasa nervous, takut atau risau bila kita nak buat sesuatu yang penting atau susah. 

Macam bila kita nak exam, nak interview kerja, nak jumpa crush kita dan macam-macam lagi. Anxiety ni boleh tolong kita untuk lebih focus, berhati-hati dan ready.

Tapi, kadang-kadang anxiety ni boleh jadi teruk atau lama sangat sampai susah nak buat kerja atau hidup macam biasa. 

Bila anxiety ni dah jadi macam tu, kita kena alert sikit sebab mungkin kita ada masalah anxiety atau anxiety disorder. Masalah anxiety ni ada macam-macam jenis, macam fobia, panic attack, OCD, PTSD dan lain-lain.

Apa punca anxiety?

Punca anxiety ni tak sama untuk semua orang. Ada yang sebab genetik, biologi, persekitaran atau pengalaman hidup yang negatif.

Tapi, ada satu punca yang jarang orang cakap atau tahu, iaitu gangguan pendamping.

Gangguan pendamping ni maksudnya ada makhluk halus yang follow pada diri kita tanpa kita sedar. Makhluk halus yang dimaksudkan adalah jin. 

Mereka ni ada yang baik dan ada yang jahat. Yang baik biasanya TAKKAN berdamping dengan kita, tapi yang jahat boleh buat hal kat kita.

Pendamping

Macam mana gangguan pendamping boleh buat kita anxiety?

Gangguan pendamping yang yang tak berapa elok ni boleh buat kita anxiety dengan bermacam macam cara, antaranya:

  • Mereka boleh bisik dalam hati atau fikiran kita untuk buat kita ragu-ragu, takut, risau atau rasa negatif lain.
  • Mereka boleh kacau waktu tidur kita dengan mimpi-mimpi yang seram, mimpi jumpa dengan lelaki yang kita tak kenal, mimpi orang tua atau mimpi-mimpi lain yang buat kita rasa tak selesa dan tak tenang. 
  • Mereka boleh kacau hubungan kita dengan pasangan, keluarga atau kawan-kawan dengan buat kita gaduh, cemburu dan rasa benci tanpa sebab yang jelas. 
  • Mereka boleh kacau kesihatan kita dengan buat kita sakit, pening, lemah atau ada masalah lain yang tak dapat dijelaskan oleh doktor.
  • Mereka boleh kacau emosi kita dengan buat kita marah, sedih, benci diri sendiri atau rasa macam diri kita ni tak berharga lagi. 
  • Mereka boleh kacau rohani kita dengan buat kita jauh dari agama, malas beribadah.
  • Mereka boleh kacau rohani kita dengan buat kita jauh dari agama, malas beribadah, ragu-ragu dengan kepercayaan kita atau terpengaruh dengan ajaran sesat.
  • Mereka boleh kacau kehidupan kita dengan buat kita tak berjaya dalam kerja, belajar, bisnes atau apa-apa je yang kita nak capai.

Macam mana nak tahu kita ada gangguan pendamping?

Tak semua orang yang ada anxiety ni ada gangguan pendamping. Tapi, ada beberapa simptom yang boleh kita perhatikan untuk tahu yang kita ni ada gangguan pendamping atau pun tidak. 

Antara tanda-tanda tu ialah:

  • Kita rasa ada yang mengikuti, memerhati atau menatap kita dari belakang, atas, bawah atau sekeliling kita.
  • Kita rasa ada yang menyentuh, menarik, menampar, mencubit atau menyakiti kita tanpa sebab yang jelas.
  • Kita rasa ada yang berbisik, berteriak, berdengus, berbunyi atau bercakap-cakap dalam telinga atau kepala kita.
  • Kita rasa ada yang mengganggu mimpi kita dengan mimpi-mimpi yang pelik, seram, menggoda atau mengajak kita buat sesuatu yang tak elok.
  • Kita rasa ada yang mengawal fikiran, perasaan, kata-kata atau tindakan kita tanpa kita sedar atau mahu.
  • Kita rasa ada yang menghalang kita dari beribadah, membaca al-Quran, mendengar azan atau masuk ke tempat-tempat suci.
  • Kita rasa ada yang membuat kita tertarik, terpikat atau tergila-gila dengan seseorang yang tak sepatutnya atau tak sesuai dengan kita.
  • Kita rasa ada yang membuat kita benci, marah atau dendam dengan seseorang yang tak bersalah atau tak berdosa.
pendamping

Apa yang perlu kita buat?

Anxiety tak semestinya berpunca dari gangguan pendamping, tapi majoriti memang ada pendamping pada diri. 

Untuk kes macam ni, try check dengan pengamal perubatan Islam, buat diagnosis dan bincang tentang simptom yang korang alami. 

Kalau memang ada, insyaAllah boleh diikhtiarkan, kita tak sepatutnya menolak rawatan moden atau rawatan alternatif.

Perubatan Islam tu luas, ada banyak cara yang boleh kita cuba untuk sembuhkan anxiety atau gangguan pendamping ni.

Antara cara-cara yang boleh kita cuba ialah:

  • Ruqyah syar’iyyah. Ruqyah ni bermaksud bacaan al-Quran atau doa-doa yang sahih daripada sunnah Nabi SAW untuk menyembuhkan penyakit atau gangguan rohani. Ruqyah ni boleh kita baca sendiri atau minta orang lain baca untuk kita. Ruqyah ni boleh membantu kita untuk buang gangguan pendamping yang ada pada diri kita dengan izin Allah SWT.
  • Bekam sunnah. Bekam ni bermaksud proses mengeluarkan darah kotor atau toksin daripada badan kita dengan menggunakan cawan atau jarum. Bekam ni boleh membantu kita untuk membersihkan badan kita daripada benda-benda yang boleh menyebabkan penyakit atau gangguan rohani. Bekam ni juga boleh membantu kita untuk meningkatkan sistem imun dan peredaran darah kita.
  • Herba Islam. Herba Islam ni bermaksud ubat-ubatan atau makanan yang berasaskan tumbuhan atau haiwan yang disyorkan oleh Nabi SAW atau para ulama. Herba Islam ni boleh membantu kita untuk menyihatkan badan dan rohani kita dengan khasiat yang ada pada setiap ubat-ubatan atau makanan ni. Antara herba Islam yang boleh kita gunakan ialah madu, habbatus sauda, minyak zaitun, kurma, zam-zam dan lain-lain.

Semua cara-cara ni boleh kita cuba dengan niat yang ikhlas dan harapan yang tinggi kepada Allah SWT. 

Jangan lupa juga untuk sentiasa berdoa dan bertawakkal kepada Allah SWT dalam setiap perkara yang kita lakukan. 

Allah SWT Maha Mengetahui segala sesuatu dan Maha Penyayang kepada hamba-hamba-Nya.

InsyaAllah, dengan usaha dan doa kita, Allah SWT akan memberikan kesembuhan dan kebahagiaan kepada kita.

Artikel berkaitan

Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.