Mak pun boleh berdosa: Bukan anak je berdosa

Selalu kita dengar anak-anak berdosa pada mak bapak, tapi pernah tak korang fikir yang mak pun boleh berdosa pada anak? Jom kita deep dive sikit.

Tekanan zaman sekarang

Zaman sekarang ni lain daripada zaman dulu. Tekanan kehidupan, stress kerja, dan masalah sosial kadang-kadang boleh buat mak kita terlepas pandang tanggungjawab sebagai ibu. 

Bukan nak kata mak kita tak sayang kita, tapi kadang-kadang situasi boleh buat manusia lupa diri.

Ciri ciri mak yang berdosa

Mengabaikan keperluan anak

Anak-anak memerlukan lebih daripada makanan dan pakaian. Mereka perlukan kasih sayang, perhatian, dan bimbingan. Kalau mak kita asyik sibuk dengan kerja atau masalah peribadi sampai lupa nak jaga anak, itu salah satu ciri.

Membanding bandingkan anak

Korang pernah tak dengar mak korang bandingkan korang dengan adik beradik atau kawan-kawan? “Kenapa tak pandai macam adik kau?” atau “Kenapa kau tak rajin macam kawan kau?” Ini boleh jadi toxic, tau!

Menggunakan bahasa yang menyakitkan

Kadang-kadang, dalam kemarahan, mak kita boleh gunakan bahasa yang menyakitkan hati. Walaupun dia tak bermaksud, tapi perkataan-perkataan itu boleh melekat dalam hati anak untuk jangka masa yang lama.

Tidak memberi ruang dan kepercayaan

Anak-anak pun perlukan ruang untuk membesar dan belajar dari kesilapan. Kalau mak kita asyik nak control je semua benda, ini boleh menyebabkan anak rasa tertekan dan tak percaya pada diri sendiri.

Apa yang kita boleh buat?

Solat hajat untuk lembutkan hati

Solat hajat ni salah satu cara yang paling powerful untuk minta pertolongan dari Allah. Korang boleh niatkan solat hajat untuk lembutkan hati mak korang. Ingat, doa dan niat tu kena ikhlas tau. Lepas tu, berdoa dengan penuh yakin yang Allah akan tolong resolve masalah ni.

Berdoa untuk mak supaya berubah

Selain dari solat hajat, korang juga boleh berdoa selepas solat fardhu atau waktu-waktu mustajab lain. Mintaklah pada Allah supaya memberi hidayah dan kekuatan pada mak korang untuk berubah ke arah yang lebih baik.

Minta bantuan keluarga

Kadang-kadang, masalah dalam keluarga ni lebih mudah diselesaikan bila ada campur tangan dari ahli keluarga yang lain. Mungkin atuk, nenek, atau pakcik dan makcik korang boleh bantu mediasi atau beri nasihat pada mak korang.

Minta bantuan dari Pengamal Perubatan Islam

Kalau rasa masalah ni serius dan memerlukan pendekatan yang lebih spiritual, korang boleh juga minta bantuan dari pengamal perubatan Islam. Mereka boleh bantu dengan kaedah-kaedah seperti bekam, herba, atau ruqyah.

Buat bacaan ruqyah

Ruqyah ni satu lagi kaedah yang boleh korang guna. Tapi, pastikan korang cari sumber yang betul dan ikuti kaedah yang diajar dalam Islam. Jangan main hentam je, nanti jadi masalah pulak.

Berbincang dan berkomunikasi

Ini mungkin nampak basic, tapi percayalah, komunikasi tu penting gila. Kadang-kadang, masalah besar boleh diselesaikan dengan berbincang dan mengungkapkan perasaan kita. Jadi, jangan malu atau segan untuk bercakap dengan mak korang.

Konsultasi dengan kaunselor atau pakar psikologi

Last but not least, kalau rasa masalah ni dah sampai tahap yang memerlukan bantuan profesional, jangan malu untuk cari kaunselor atau pakar psikologi. Mereka boleh bantu korang untuk navigate masalah ni dengan lebih efektif.

Penutup

ngat, korang tak sorang-sorang dalam masalah ni. Ada banyak cara dan bantuan yang boleh korang guna. 

Yang penting, jangan give up dan terus berdoa supaya Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk korang dan mak korang.

Semoga artikel ni bermanfaat.

Artikel berkaitan
Team Imuslim

Team Imuslim

Digital Content Writer - Menulis content yang berkaitan dengan kehidupan seorang Muslim.