imuslim

10 sebab kenapa kita buat bisnes tak jadi

Bisnes tak jadi

Banyak sebab kenapa kita buat bisnes tak jadi. Jangan salahkan takdir atau salahkan sihir semata mata tanpa tengok dulu apa yang jadi. 

Kita dah buat macam macam untuk bisnes tapi semua tak jadi. Ada banyak faktor yang mungkin kita terlepas pandang. 

Links

1. Tak belajar bisnes

Tak ada ilmu bisnes. Sekadar ikut ikut orang lain buat bisnes. Kita sekadar tengok orang bisnes dari luar.

Tapi kita tak tahu apa yang dia dah belajar, macam mana dia handle & berapa lama pengalaman dia. 

Kita ikut ikut buat, last sekali kita tak berjaya sebab kita tak tahu nak buat macam mana. Sebab tu bisnes tak jadi. 

2. Tak ada pengalaman bisnes

Tak pernah ada pengalaman bisnes. Sepatutnya kita kena belajar dari orang yang berpengalaman dulu, baru kita boleh run bisnes. 

Tapi kita tak buat macam tu, kita terus cuba nasib untuk buat bisnes. 

Last sekali, bisnes tak jadi. Kita jadi miskin. 

3. Tak buat marketing

Dalam bisnes paling penting buat marketing. Bagi penerangan yang jelas tentang bisnes yang kita jalankan. 

Bila orang baca, orang jadi faham & tertarik nak membeli. Tapi kita tak buat benda ni. 

Kita sekadar buat posting kat status whatsapp & facebook. Kita tak ada hati nak cuba lebih mendalam tentang marketing ni. 

Sebab tu bisnes tak jadi. 

4. Takut nak keluar duit

Takut nak keluarkan duit untuk marketing. Takut untuk keluarkan duit untuk kembangkan bisnes. Takut tak jadi, takut tak orang tak beli & sebagainya. 

Sebenarnya bila kita takut nak buat macam ni, bermaksud kita tengah jatuhkan bisnes kita. 

Kita buat marketing ala kadar, kita buat produk ala kadar, kita hire pekerja pun ala kadar. Sebab tu bisnes kita drop sikit demi sikit. 

bisnes tak jadi

5. Tak pandai manage duit

Manage duit paling penting dalam bisnes. Bila tak pandai, duit cepat habis & kita tak boleh nak rolling bisnes. 

Last sekali bisnes kita tak boleh beroperasi, kita mungkin boleh berhutang untuk selamatkan bisnes, tapi percaya la, kita boleh terciduk juga. 

Hari makin hari hutang makin bertambah. Bisnes makin drop. Lepas tu bangkrap. 

6. Banyak hutang

Terlalu banyak hutang dengan orang lain akan buat rezeki jadi slow motion. 

Bila slow semua bisnes kita akan slow. Income yang masuk tu akan jadi sikit. Duit banyak keluar tapi yang masuk sikit. 

Kadang kita tak sedar, semua ni jadi sebab kita banyak hutang yang belum diselesaikan. Hutang akan slow downkan bisnes kita. 

Jangan sampai bisnes dah tak jadi baru nak bayar hutang. 

7. Tak bayar zakat

Zakat pendapatan wajib kita bayar, bila tak bayar, bisnes jadi slow & hampir kesemua bisnes kita buat mesti tak jadi. 

Bila kita tinggalkan zakat, beerti kita makan harta tu sorang sorang, sedangkan dalam harta tu ada harta orang lain. 

Sebabkan bisnes kita slow & tak jadi. 

8. Suka merendahkan orang lain

Selalu pandang rendah pada orang lain, menghina orang lain, akan buatkan orang dendam & cemburu dengan kita. 

Semua ni akan sebabkan penyakit ain pada diri. 

Bila kita kena penyakit ain, kita akan bermasalah & semua bisnes akan jadi drop. Puncanya sebab keangkuhan kita sendiri. 

Jangan pandang remeh dengan penyakit ain. 

bisnes tak jadi

9. Gangguan sihir

Sama macam penyakit ain, sihir dihantar untuk sekat bisnes kita. Tujuannya untuk tengok hidup kita hancur. 

Kebanyakan jadi macam ni, sebab diri kita sendiri yang angkuh dengan orang lain. 

Selalu sangat kita salahkan orang lain, akhirnya bisnes drop. 

10. Saka keturunan

Tak pernah berubat, tak pernah tahu kita ni ada saka atau tak. Kalau memang ada, memang semua bisnes yang kita buat takkan menjadi. 

Ni sebahagian dari tanda tanda saka keturunan. 

Pentingnya untuk buat checkup dengan pengamal perubatan Islam. Buat bisnes tak jadi tak semestinya masalah yang nampak depan mata. 

Kadang kadang benda yang tak nampak pun boleh jadi punca kenapa buat bisnes tak jadi. 

Kesimpulan

Selalu update & belajar untuk bisnes dengan betul. Jangan mudah nak salahkan orang lain & jin. 

Majoriti punca bisnes tak jadi, sebab takut nak keluarkan duit. Jangan pernah takut, lagi besar pulangan yang kita harapkan, lagi besar modal yang kita kena keluarkan. 

Paling penting yakin, yang memberi rezeki tu Allah, dan kita sebagai hambaNya kena selalu berusaha. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jom follow iMuslim

Subscribe dengan isi nama & email

7 tanda lelaki gatal

Lelaki gatal Lelaki gatal ni takde benda lain yang dia nak, melainkan nak puaskan nafsu semata mata.  Tanda tanda lelaki gatal ni ada banyak. Yang

Cara menolak rezeki (Edisi 2021)

Step 1: Banyakkan merungut Yang ni ramai dah buat. Hari hari asyik nak merungut sahaja. Usaha tak ada. Semua benda tak kena. Semua benda tak puas

13 step untuk dapat jodoh (Edisi 2022)

Sebelum nak dapat jodoh, pastikan.. Pastikan kita baiki diri kita dulu. Betulkan diri, tanam sifat sifat yang baik, buat amal kebaikan, dekatkan diri dengan Allah.

7 kesan tengok video lucah

Video lucah Tengok video lucah memang seronok tapi berdosa & mendatangkan kesan buruk pada diri. Kesan dia boleh jadi pada tubuh badan & boleh jadi

11 sebab suami tiada nafsu dengan isteri

Suami tiada nafsu Banyak faktor kenapa suami tiada nafsu dengan isteri. Kadang kadang sebab benda yang kita nampak dengan mata.  Kadang kadang juga benda yang

12 tanda gangguan jin dalam rumah

Gangguan jin dalam rumah Ada jin dalam rumah ni perkara biasa. Banyak rumah rumah yang ada jin kat dalam.  Cuma kita je tak boleh nampak

9 sebab rasa berat nak solat

Rasa berat nak solat Mesti kita selalu fikir, kenapa kita berat nak solat. Padahal solat tu mudah sangat. Cuma perlukan 5-10 minit saja nak buat

Cara nak jadi baik (Edisi 2022)

1. Nak jadi baik biar kerana Allah Nak jadi baik, biar niat kerana Allah. Bukan nak jadi baik sebab manusia.  Kalau kita berhijrah kerana manusia,

12 pekerjaan yang buat kita jadi kaya

Pekerjaan yang mudah kaya Banyak kerja yang boleh mendatangkan keuntungan berlipat kali ganda. Kerja pun mudah, duit pun senang nak masuk.  Tapi tak ramai yang

Cara nak rawat anxiety – Edisi 2022

Belajar macam mana nak rawat anxiety First kenal pasti dulu apa itu anxiety. Kalau dah kenal & dah faham, boleh la kita merawat anxiety ni

7 tanda orang tak ikhlas dengan kita

Tak pasti orang tu ikhlas ke tak kawan dengan kita, tapi dapat rasa sikit sikit yang orang tu macam tak sudi nak berkawan dengan kita.

Hidup jangan sombong

Sombong Sombong ni sifat yang dibenci oleh Allah & semua makhluk yang ada didunia ni. Sebab sifat sombong ni sifat Allah.  Kalau kita sombong, bermaksud

10 punca isteri lari dari suami

1. Sebab takut dengan suami Ramai lari sebab takut dengan suami.  Mana tak nya, hari hari kena marah, hari hari kena tengking. Siapa je yang

error: [email protected]